Kolozsvárról nem látszik a kanyartól, de Románia olcsónak számít ingatlanok terén Európában

Igaz a bankkölcsön-kamatok terén meg a legrosszabbul állunk.

Hirdetés

Bár Bukarest, illetve a már őt is megelőző Kolozsvár ingatlanárai a nyugat-európai piacon sem szégyenkezhetnek, az egész ország átlagos lakásárait tekintve olcsónak számítunk Európán belül. A 24 vizsgált ország listáján ugyanis Románia a 4. helyet foglalja el az árak növekvő sorában. A saját otthonhoz való hozzáférhetőség tekintetében pedig a rangsor közepe tájékán helyezkedünk el: egy átlagos romániai lakosnak egy évben 7 havi fizetését kell arra fordítania, hogy otthont teremtsen magának (egy átlagos, 70 négyzetméteres lakásról beszélünk).

A lista rossz végén Szerbia áll, ahol a lakosok 15,2 havi fizetést kell elköltsenek a kecóra egy évben, amivel már önmagában az nagy probléma, hogy egy évben nincs is 15,2 hónap.

Persze a helyzet mégsem lehet ilyen szép: bár az árak nem nálunk a legdrágábbak, nálunk vannak a legdrágább jelzálogkölcsönök, átlagosan 5,3%-os kamatlábbal (ez például Portugáliában 1%).

2019 óta egyébként az ingatlanárak Romániában 3,1%-kal emelkedtek, jelenleg átlagosan 1322 eurót kell fizetni négyzetméterenként.

Hirdetés

A legdrágább országok élén Ausztria áll, ahol átlagosan csaknem 4500 eurót kérnek egy lakás minden négyzetméteréért, majd Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Izrael következik még mindig 4000 euró/négyzetméter fölötti árral.

A legalacsonyabb áraknak a bolgárok örülhetnek, náluk átlagban mindössze 578 euró/négyzetméteres áron kínálják az ingatlanokat.

Hirdetés