Kolozsváron működik az ország legjobb covid-kórháza

Itt gyógyulnak meg a legnagyobb arányban. Eközben Medgyesen meghalt az első romániai beteg, akinek nem jutott hely az intenzíven.

Hirdetés

A kolozsvári járványkórház a legjobb romániai egészségügyi intézmény, ahol covid-betegeket látnak el, közölte a Kolozs megyei tanács az egészségügyi minisztérium nemrégiben készült felmérésére hivatkozva.

Ebben a kórházban a járvány kezdetétől mintegy 3600 beteget kezeltek, közülük 64-en haltak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe. Ez 1,8 százalékos halálozási rátát jelent, ugyanez a mutató országos szinten 3,1 százalék.

Ioan Mureşan kórházigazgató azt mondja: a teljesítményük titka az esetek súlyossá válásának megelőzése, vagyis el kell kerülni, hogy a betegek az intenzív ellátásra szoruljanak. Figyelnek a személyzet megfelelő felkészítésére is, ráadásul új alkalmazottakat is felvettek az utóbbi időszakban, a laboratóriumokban pedig gyakorlatilag megállás nélkül folyik a munka.

Hirdetés

A kolozsvári járványkórházban 214 ágyat különítettek el a fertőzöttek kezelésére, intenzív osztályon 20 ágy van. Az itt elhunytak átlagéletkora 72 év, csak egyetlen, 50 év alatti személy halt bele a betegségbe.

Medgyesen meghalt az első romániai beteg, akinek nem jutott hely az intenzíven

Pénteken meghalt egy 65 éves covidban szenvedő férfi Medgyesen, mivel helyhiány miatt nem tudták idejében átszállítani az intenzív osztályra. Ez az első ilyen eset Romániában, amikor nem jut hely egy betegnek az intenzíven. A férfi több más betegségben is szenvedett. Szerdán került kórházba, azóta állapota súlyosbodot, oxigént is kapott, de nem tudták megmenteni az életét. A medgyesi kórházban egyébként nem is működik covid-betegeknek szánt intenzív osztály (hétfőtől akartak beüzemelni két vagy három ilyen ágyat), máshová kellett volna szállítani a súlyos eseteket. Csakhogy Erdély-szerte megteltek az intenzív osztályok, egyetlen megyében sincs már szabad hely.

Hirdetés