Kolozsvár karanténba fog kerülni, ha nem változtatunk az „ereszd el a hajam” mentalitáson…

A „Hányinger” utcát már lezárták, és a magánrendezvények is tilosak lesznek. De mit csinál olyan jól Argeș megye?

Hirdetés

Kolozs megye prefektusa, Mircea Abrudean megkongatta a vészharangot. Szerinte Kolozsváron annyira elszabadult a járvány, hogy mindössze egy lépésre vagyunk a 3 fertőzött/ezer lakos küszöbtől, ami ugye brutális megszorító intézkedéseket vonna maga után, a várost akár vesztegzár alá is vonhatják.

Ennek megakadályozása érdekében igyekeznek észszerű megoldásokkal előállni, például egy ideig nem szabad majd magánrendezvényeket tartani, mint amilyenek az esküvők, keresztelők, egyre inkább beigazolódik ugyanis, hogy ezek felelősek leginkább a vírus terjedéséért, mivel egy ilyen eseményen senki nem foglalkozik a járványügyi szabályokkal.

Egy utcát is „lezártak” már a hatóságok:

az egyetemisták birodalmának számító Hegyvölgy (Piezișă) utcáról van szó, amelyet a köznyelvben csak Hányinger utcának hívnak, és ahol számos kis kocsma van kis terasszal. A prefektus szerint éppen ezért válhatott fertőzési góccá, hiszen az itteni teraszok olyan kicsik, hogy nem lehet megvalósítani a társadalmi távolságtartást, (meg hát félrészegen mindenki fütyül az egészre). Ezért az utcán a továbbiakban egyenruhások fognak folyamatosan járőrözni, hogy elkerüljék a további bajt.

A prefektus ugyanakkor nagyon szépen megkért mindenkit, egy ideig kerülje a felhajtást és a társasági életet,

hogy közös erővel kerüljük el azt, hogy a nagy számok miatt mindent bezárjanak.

Kolozs megye három településén ugyanakkor bevezették a kötelező nyílt színi maszkviselést

a magas koronaszámok miatt. Az ezer főre eső fertőzöttek száma ugyanis Szamosújváron elérte a 4,24-et, Széken a 4,36-ot, Kackón pedig 7,55-öt (!).

Miközben az okosváros Kolozsvár és megyéje épp elvérzik a járvánnyal (nem) folytatott közdelemben,

jó – bár fájdalmas – példa lehet Argeș megye, ahol a júliusi katasztrófa-közeli járványhelyzetet sikerült jócskán megszelídíteni.

Igaz, kegyetlen intézkedések árán.

Hirdetés

Miközben júliusban a megyében még napi 100 esetet regisztráltak, addig mostanra ez a szám napi 20-ra csökkent. A megye prefektusa, Emanuel Soare elmondta az intézkedések ugyan népszerűtlenek voltak, de megmentették a megyét.

Bezárták az uszodákat, a piacokat, korlátozták a szórakozóhelyek működését, gyakorlatilag betiltották a táncot,

de a legfontosabbnak és legeredményesebbnek mégis a szabadtéri maszkviselés bizonyult.

Az intézkedést július végén vezették be, a számok csökkenésével pedig egyes korlátozásokat feloldottak, de ezt nem, mert igen hasznosnak bizonyult.

Kolozsváron egyébként még nem kötelező mindenhol a szabadtéri maszkviselés, de a prefektus ott is azt tanácsolta, hogy mindenki viseljen maszkot az utcán is, különösen a forgalmas helyeken.

Hirdetés