Fotó forrása: Emil Boc Facebook-oldala

Kolozsvár az első város lesz, mely megszabadul a koronavírustól – állítja Boc

Egy hete még több ezer résztvevős tesztkoncertet akart szervezni, azóta szembesült a valósággal: egy árva szabad hely sincs a kolozsvári intenzív osztályokon.

Hirdetés

Az elmúlt napok járványstatisztikái szerint a romániai megyék közül Kolozsban regisztrálják a legtöbb napi új fertőzöttet, miután Temes megyében nagy nehezen sikerült visszaszorítani a járvány terjedését. Ha csak az áprilisi adatokat tekintjük, akkor azt látjuk, hogy Erdély szívében egyetlen nap során, április 4-én csökkent le 60-ra az új fertőzöttek száma, ezzel együtt napi szinten átlagosan közel négyszáz esetet vettek nyilvántartásba (április 1–8. között). A helyzet csak Bukarestben súlyosabb.

Ehhez képest Emil Boc kolozsvári polgármester mintha levonult volna a karantén alá vont térképről,

már kezdtük azt hinni, hogy átállt a tüntetők oldalra. Legutóbb azzal keltett figyelmet, hogy a barcelonai tesztkoncert mintájára bulit szervezett volna a kincses városban, figyelmen kívül hagyva, hogy már akkor kongatták a vészharangot a harmadik járványhullám eldurvulását vetítve előre. Azóta valószínűleg megemésztette, hogy nem kapott engedélyt a koncert megszervezéséhez, ránézett a számokra, és gondolta, ideje valamit mondani pozitív kontextusban a pandémia kolozsvári eldurvulásáról.

Elismerte, hogy nagy a baj, de szerinte Kolozs megye hamarabb kievickél belőle,

mert többet tesztel, mint más megyék. Megnéztük a tesztelések számát, valóban több mintavétel történt az elmúlt időszakban, mint mondjuk március elején.

A számok nem hazudnak: április elsején például 1570, március elsején 1117 tesztet végeztek a megyében, míg Temes megyében ugyanezeken a napokon 1476 és 2000 volt az aktuális szám. Azt megelőzően mindvégig Temes megyében pörgették a tesztelést, Kolozs megye – még az előző prefektus idején – inkább az újabb korlátozások elkerülésére gyúrt, mivel a helyi gazdaságnak nem tesz jót a sok bezárás.

Boc most arról beszélt, hogy

a lakosságarányos fertőzési ráta a magas tesztelés miatt emelkedik,

Hirdetés

de ennek köszönhetően Kolozsvár az első város lesz, mely megszabadul a koronavírustól. Voltunk már nehezebb helyzetben is, tavaly novemberben egésze 9 ezrelékig nőtt a kolozsvári fertőzési ráta, és azt is túlvészeltük (jelenleg 7,84).

Nehéz időket élünk, a társadalom elfáradt, a vendéglátást, a turizmust és a rendezvényszervezőket a padlóra terített a járvány – elemezte a szituációt a polgármester, majd szolidaritásra biztatott a járványfront első számú katonáival, azaz az orvosokkal. Az elöljáró arra is kitért, hogy támogatja a kormányfő tervét a június elsejére tervezett enyhítésekről, de addig is

a kolozsváriaknak ki kell tartaniuk az utolsó száz méteren.

Az üzletek jelenleg 18 órakor zárnak, a kijárási tilalom 20 órától lép érvénybe. Közben a kórházak zsúfolásig tele vannak, az intenzív osztályok egészségügyi dolgozói alig bírják a terhelést. A hatóságok tájékoztatása szerint lenne felszerelés egy újabb intenzív osztály kialakítására, a gond azzal van, hogy nincs több orvos és asszisztens, aki el tudná látni a betegek ellátását egy új osztályon.

Hirdetés