Kivételesen jók lettek az érettségieredmények, a Tarom viszont megbukott minden vizsgán – hírmix

A Román Állami Vasúttársaság pedig kiadott egy bájos közleményt arról, hogy kánikulában nem árt a víz.

Hirdetés

Sok éve nem sikerült már ilyen jól az érettségi

Bár a magyar diákok szempontjából megint csak igen felemás lett az idei érettségi, különösen a román nyelv és irodalom írásbeli körül kialakult mizéria kapcsán, mégsem lettek olyan rosszak az eredmények. Mint ismeretes, többek között éppen Kolozs megyében, és egy Bihar megyei iskolában nem jelölték meg a magyar és egyéb kisebbségi diákok munkáját. Ennek ellenére – persze ez nem kimondottan a román írásbelire vonatkozik, hanem az összes vizsga átlagára – éppen Kolozs megyében lett a legjobb az eredmény: az ottani diákok 88,9%-ka teljesítette sikerrel a megmérettetést, de Galac (88,5%), Brăila (87,5%), Bákó (87,9%) és Brassó megye (87,4%) vizsgázói is kitettek magukért. Az erdélyi megyék közül Hargita (63,5%), illetve Kovászna (73,6%) és Szilágy megye (75,2%) ért el gyengébb eredményt. Az országos átmenési arány 76,4% volt, ami az elmúlt tizenöt év legjobb eredménye. Az esetleges óvásokat a hétfői nap folyamán lehetett benyújtani.

A CFR elmondta, mi az a nélkülözhetetlen dolog, amit magával kell vinnie kánikulában a vonatra

A Román Állami Vasúttársaság (CFR) nem arról híres, hogy az elvárások, vagy a saját menetrendje szerint teljesítenék az igényeket, ellenben időnként képesek egészen bájos módon felvilágosítani a mélyen tisztelt utazóközönséget az évszak aktuális tudnivalóiról. Most például kedvesen elmagyarázták, mi az az egy dolog, amit feltétlenül vigyen magával, ha román vonaton utazik kánikulában: víz. Minimum egy palack vizet tegyen be a poggyászába. Ugyanis a román vonatokat – most figyeljen – nem arra tervezték, hogy extrém hőmérsékletben is jól teljesítsenek, így előfordulhat, hogy a klíma működése nem lesz kifogástalan a kánikulában. Akinek az egészségi állapota megkívánja, az hozza magával a gyógyszereit – teszik hozzá az értékes útmutatásban. Ez kábé annyit jelent, hogy jóra ne számítson, ha a CFR járataival utazik, különösen most, hogy még az extrém kánikula is befigyel. Menjen inkább autóval. Vagy gyalog.

Összerottyant a Tarom: tucatnyi járatot töröltek

A hivatalos bejelentések szerint tíz, de a valóságban valószínűleg még több járatát rörölte e román Tarom légitársaság, így kisebb káosz tört ki a bukaresti a Henri Coandă repülőtéren. A légitársaságok már a koronavírus-járvány óta személyzethiánnyal küszködnek, ez pedig az utóbbi időben egyre több késéshez, járattörléshez vezet. Értesülések szerint a Tarom példátlan járattörléseihez is az vezetett, hogy a pilóták sorozatban jelentettek beteget. A légitársaság közleményében jelezte, hogy ilyen rövid idő alatt nem tudták pótolni a hiányzó személyzetet. Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter ahelyett, hogy csinált volna valamit, felszólította az állami Tarom vezetőségét, hogy csináljanak végre valamit. A miniszter átszervezést sürget a légitársaság háza táján, leszögezve, hogy nincs szükség azokra az egyénekre, akik nem járulnak hozzá a Tarom zavartalan működéséhez. Mondjuk ennek a bizonyos átszervezésnek az egész ország hasznát látná már jó ideje.

Hirdetés