Fotó: KMN / Facebook

Kiválasztotta már, milyen programokra néz be a Kolozsvári Magyar Napokon? Segítünk kiigazodni

Szólunk előre, a programfelhozatal a járvány előtti időket idézi. Több mint hatvan helyszínen várják a látogatókat. Hol lesz a kézműves vásár, a borutca, a fröccs-, illetve a könyv- és koktélterasz?

Hirdetés

Az elmúlt pár év kényszerű visszafogottsága után Erdély legnagyobb kulturális seregszemléjeként számon tartott Kolozsvári Magyar Napok (KMN) is visszatér a korábban megszokott keretekhez, és ez a napokban véglegesült, közel 90 oldalas műsorfüzet vastagságán is meglátszik. Ha jól számoltuk, több mint hatvan helyszínen lesznek programok, igaz, egyik kedvencünk, a Farkas utca idén nem tudja befogadni a kézműves vásárt, és koncerthelyszínként sem működhet a felújítások miatt.

Kedvelt kézműves portékáinkat az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán, valamint a Gaál Gábor és a Minorita (Hermann Obert) utcában lehet majd megtalálni. A Borutca a megszokott helyén, a Fogoly utcában lesz, míg a Színház (E. de Martonne) utcában könyvvásárt és koktélteraszt, továbbá Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán turisztikai vásárt és fröccsteraszt rendeznek be. Információink szerint a konzulátuson időpont nélküli útlevél-igénylésre is lehetőséget biztosítanak. A szombati örömfőzést, gyermekeknek szánt kézműves foglalkozások kíséretében a Romulus Vuia Nemzeti Etnográfiai Parkban kell majd keresni, az Emese Park pedig a Romkertben lesz jelen.

Az idei Kolozsvári Magyar Napok várva várt örömteli eseménye a felújított Szent Mihály-templom újranyitása és megáldása, valamint az oltár felszentelése lesz. Nemcsak a templom válik ismét látogathatóvá, a toronyba is fel lehet mászni. Ha még emlékeznek rá, a szűkebbre szabott 2021-es Kolozsvári Magyar Napokon a Szent Mihály-templom körüli, Pákei Lajos-tervezte kerítés restaurálására gyűjtöttek adományokat. Noha az összeg a munkálatoknak csak egy részét fedezte, a kolozsvári magyar közösség felajánlásai kézzel foghatóvá váltak a neogótikus kerítés felújítása révén.

A nagyobb koncertek a Főtéren, illetve a Bánffy-udvarban lesznek, de bulihelyszínként működik majd az Ifjúsági udvar (Szentegyház u.), a Folkudvar (Kolozsvári Református Kollégium udvara), és gyakorlatilag az egész belváros.

A teljes, részletes programot itt találhatják, akárcsak a letölhető műsorfüzetet.

Hirdetés