Illusztráció | Unsplash

Kik fognak ingyenes védőmaszkot kapni, és vajon mennyibe fog ez már megint kerülni?

Elviekben két hónapon át 2,3 millió kedvezményezett juthat hozzá. Egy személy ötven maszkot fog kapni.

Hirdetés

Az elkövetkező két hónap során minden egyes rászoruló fejenként ötven egészségügyi védőmaszkot fog kapni a megyei közegészségügyi igazgatóságokon (DSP) keresztül, az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtökön fogadták el. Bár Ludovic Orban kormányfő azt javasolta, hogy a 2,3 millió kedvezményezetthez a munkaügyi minisztérium közvetítésével, postán jusson el a járványmegelőzés legfontosabbnak tartott kelléke, végül a parlament úgy döntött, inkább a DSP ossza ki a helyi hatóságoknak, ők pedig intézik a többit. Ez azért nem részletkérdés, mert a rászorulók egyben választópolgárok is, idén pedig – ha minden igaz – még helyhatósági választások is lesznek. A védőmaszkok kiosztása alkalmával majd nagyszerű kampányfotók készülhetnek.

A tárca összesen 2,3 millió rászorulóval számol, az alábbiak szerint jogosultnak számít az, aki:

  • szociális segélyből vagy családfenntartási pótlékból él;
  • 704 lejnél kisebb a nyugdíja;
  • illetve azok, akik fogyatékkal élnek és kizárólag a rokkantsági nyugdíjból származik bevételük.

(Ha Ön nem tartozik a kedvezményezettek közé, ne csüggedjen. Az interneten rengeteg videó érhető el, hogyan készíthető pillanatok alatt, mindössze pár kellék felhasználásával maszk.)

A lényeg, hogy az önkormányzatok három napon belül össze kell írják, hogy kik a kedvezményezettek, a maszkok beszerzése után a DSP három napon belül kiosztja a helyi hatóságoknak. A kormány a vésztartalékból 230 millió lejjel egészítette ki az egészségügyi tárca költségvetését a maszkok beszerzése érdekében, bízzunk benne, hogy nem csillagászati áron fogják megvásárolni valamelyik haveri cégtől.

Ezen túlmenően június 4-étől, illetve 15-étől 1,2 millió rászoruló fog higiéniai termékekből és alapélelmiszerekből álló segélycsomagot kapni. Az Európai Unió alapjaiból többek között 35 ezer tonna búzalisztet, több mint 10 ezer tonna marhahúskonzervet és több mint 6 ezer tonna sertéshúskonzervet vásárolnak fel, ami nemcsak a rászorulóknak nagy segítség, hanem a pék- és élelmiszeripar számára is egy kisebb mentőöv.

Hirdetés