Kifakadt az alprefektus a várost elárasztó migránsok miatt

Egy év alatt közel 11 ezren érkeztek illegálisan Temes megyébe, akik betegségeket és parazitákat „hoztak” magukkal, állítja.

Hirdetés

Ha nem lettek volna elfoglalva a koronavírus-járvány megfékezésével, az illegális migráció lett volna a slágertéma Temes megyében – hívta fel a figyelmet Ovidiu Drăgănescu alpreketus, aki kicsit sem finomkodott a jelenség leírásával. Amióta a földközi-tengeri menekültútvonal forgalma áttevődött a Balkánra, Temesvár lett az új origó.

Egy év alatt 75 ezer személyt fordítottak vissza a határátkelőknél, de így is átlépte a határt 11 ezer migráns. Többségük, mintegy 90% Temes megyét választotta, hogy onnan megkísérelje a határ illegális átlépését Nyugat-Európa felé.

Megtalálásuk, karanténba helyezésük, tesztelésük a Temes megyei hatóságokra hárult. Annyi betegséget és parazitát hoztak magukkal, hogy nemrég el kellett égetni az összes ágymatracot a menekülteket befogadó központban. Egy alapítvány közreműködésével sikerült újakat beszerezni, magyarázta a prefektus.

Temesváron egyébként egyetlen karanténközpontot alakítottak ki az illegális bevándorlók számára, az egykori vasutas iskola bentlakásában, ahol legfeljebb száz személyt tudnak fogadni. Ahogy a fenti számok is mutatják, ennél sokkal többre lenne szükség.

Hirdetés