Fotó forrása: Digi 24

Kidobott pénz: kétmillió lejből modernizáltak egy vasútállomást, ahol 2007 óta nem jár vonat

Pár száz másik állomás, ahol vonat is jár, hiába vár ekkora beruházásra...

Hirdetés

A román-ukrán határnál fekvő Hosszúmező (Câmpulung la Tisa) nemcsak arról ismert, hogy Máramaros megye egyetlen magyar többségű községeként tartják számon, hanem immár arról is, hogy ultramodern, 32 térfigyelő kamerával felszerelt vasútállomása van, miközben 2007 óta egy vonat sem jár arra. A síneket és a peront már benőtte a gaz, az emberek pedig lassan elfelejtik, hogyan is néz ki egy vonat. De nem volt mindig így: a valamikor fontos vasúti átkelőhelynek számító település naponta nagy áruforgalmat bonyolított le a mai Ukrajna felé, és vissza.

Az állomás felújítására azért kerülhetett sor, mert a schengeni övezethez való csatlakozás előkészítése érdekében Románia kénytelen volt befektetni az EU majdani külső határainak védelmébe. A központi költségvetésből kétmillió lejt áldoztak csak az állomásépület felújítására. Összesen 32 térfigyelő kamerát szereltek fel, azonban ezek egy napig sem működtek. Az állomásnak egy alkalmazottja is van, bár nem sok dolga akad – szemére is hányják, hogy nem gondozza az állomás környékét, melyet lassan teljesen elnyel a gaz.

A csatlakozás továbbra is késlekedik, de legalább Hosszúmező elmondhatja magáról, hogy van egy modern, ám kihasználatlanul porosodó vasútállomása…

Hirdetés