Ki gondolta volna: a szeánszokat tartó elborult dákopatáktól félti az ősi dák fészket az AUR elnöke

Tény és való: bizarr dolgokat művelnek a világörökség részét képező erődítményekben.

Hirdetés

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt elnöke – aki éppen ma kiáltotta ki magát a román Orbán Viktornak – aggódik a Szászvárosi-hegységben található dák erődítmények romjainál szervezett bizarr szeánszok miatt, melyek állítása szerint szisztematikusan rombolják az UNESCO világörökségi listáján is szereplő helyszíneket. Így hát felszólította a művelődésügyi minisztert, Bogdan Gheorghiut, hogy sürgősen intézkedjen a szent helyek védelme érdekében.

A parlamenti képviselő interpellációjában az illegális kincskeresőket és pszeudo-vallási vagy obskúrus ideológiai mozgalmak híveit nevezi meg a baj forrásaként, konkrétan pedig a meztelenkedésről és a szabados szexualitásról ismert Spirituális Integráció az Abszolútumba (MISA) elnevezésű szektát, mely előszeretettel szervez az energetikai központoknak tartott templomok helyén szertartásokat.

Az elmúlt évek során megfékezhetetlen jelenséggé vált, hogy az ide érkező turisták mezítláb lépnek az erődítményekbe – ennek a veszélyeire már Várhely (Sarmisegetusa) adminisztrátorai is figyelmeztettek. Emellett egyéb furcsa dolgokat is művelnek a dákológus szubkultúra elkötelezett hívei, egy 2018-ban bemutatott dokumentumfilm szerint például egyes dákopaták telehold idején Sarmisegetusába járnak gyereket csinálni.

Hirdetés