Kétszáz tűzoltót hallgatnak ki, hogy végre kiderüljön, mi is történt a Colectiv-tragédia mentőakciója közben

A tavaly ősszel előkerült titkos felvétel nyomán vizsgálják a történteket. Súlyos vádakat fogalmaztak meg.

Hirdetés

Közel kétszáz tűzoltót hallgatnak ki a napokban a bukaresti katonai ügyészek és a gyilkossági ügyekért felelős nyomozók, akik többek között arra keresnek magyarázatot, hogy miként került nyilvánosságra egy, a Colectiv-tragédia helyszínén készített felvétel, és miért csak négy évvel a borzalmas tűzvész után. Ami azon a felvételen látható, az a kulcsbizonyítéka annak, hogy a hatóságok totális csődöt mondtak az úgynevezett mentőakció során. A katasztrófákra felkészített mentőalakulatoktól elvárható szakszerűség jeleit alig lehet felfedezni a felvételen, például a láthatóan súlyosan megsérült áldozatokat a végtagjaiknál fogva vonszolták el, a holttesteket egymásra dobták, a káoszban egymás munkáját is akadályozták.

A sürgősségi ügyek felügyelősége a felvétel nyilvánosságra kerülése után azzal védekezett, hogy nem tartották fontosnak, hogy megmutassák másoknak. Csakhogy a nyomozás még javában tartott, az ügyészek bekértek minden fontos bizonyítékot, a felvétel mégsem jutott el hozzájuk. Ehelyett négy évig őrizték egy fiókban. Végül egy tűzoltó elküldte a sajtónak, aki úgy érezte, hogy a közvéleménynek joga van megtudni, hogy mi is történt pontosan azon az éjszakán.

A felvételeket látván az ügyészek azonnal in rem eljárást indítottak, azaz vizsgálják a bűncselekmény gyanújának megalapozottságát. Súlyos vádakat fogalmaztak meg: mulasztásból elkövetett emberölés, hivatali visszaélés, hivatali gondatlanság és halottgyalázás. Ez utóbbi váddal a bukaresti katasztrófavédelem vezetőjének, Orlando Șchiopu ezredesnek kell szembenéznie, aki becsmérelte az áldozatokat a mentőakció közben.

Sajtóértesülések szerint az első meghallgatások már meg is történtek, mintegy kétszáz tűzoltót fognak a közeljövőben kihallgatni.

Hirdetés