Illusztráció / Fotó forrása: Soós Zoltán Facebook-oldala

Két tanácsadó miatt vetül a korrupció árnyéka a Soós Zoltán vezette marosvásárhelyi önkormányzatra

A DNA már nyomoz, egy oknyomozó portál pedig titkos hangfelvételekkel állt elő.

Hirdetés

Egyre nagyobb nyilvánosságot kap a marosvásárhelyi városháza alkalmazottai közötti belső feszültség, mely gyakorlatilag azóta érzékelhető, amióta az RMDSZ támogatásával, ám függetlenként megválasztott Soós Zoltán jelenlegi polgármester színre lépett, megbontva a Dorin Florea ex-polgármester húsz éve építgetett klientúráját az önkormányzatnál.

A korrupcióellenes ügyészek (DNA) korábban visszatérő vendégek voltak az intézménynél, de ez az első alkalom, Soós Zoltánhoz is bekopogtak.

Bár Soós egész választási kampányát arra építette, hogy leszámol a politikai alapon történő kinevezésekkel, most a Recorder oknyomozó portálon közzétett hangfelvételek szerint éppen az ellenkezője történik. Személyes tanácsadói – név szerint Marius Libeg és Ionela Ciotlăuș – állítólag úgy osztogatták a pozíciókat, mintha bizonyos embereket kötelező lenne felvenni. Az egyik ilyen figura „a PSD-s srácként” emlegetett, minél magasabb pozícióra igényt tartó Dragoș Bardoși, aki a PSD Maros megyei ügyvezető elnöke, megyei tanácsos.

Őt végül a szociális igazgatóság sajtóreferensi állására vették fel, holott felkészültsége  nem elégséges ahhoz, hogy jó munkát végezzen.

A DNA nyomozásáról egyelőre semmi érdemlegeset nem lehet tudni, csak azt, hogy néhány gyanúsnak vélt alkalmazást és kinevezést vizsgálnak. Úgy tűnik, több hangfelvétel is kering az alkalmazottak között, amelyek tanúsítják, hogy Soós tanácsadói a PSD-hez közel álló alkalmazottak útját egyengették.

Hirdetés

Soós az oknyomozó újságíróknak a riport végén azt mondta, hogy hozzá sem óvás, sem panasz nem jutott el az alkalmazások kapcsán, és ha a személyes tanácsadói közül valaki tévedett, nyomást próbált gyakorolni valakinek az alkalmazása érdekében, akkor annak magának kell felelnie.


A polgármester nem sokkal a riport megjelenése után azt írta a Facebook-oldalán, hogy azonnali hatállyal elfogadta Marius Libeg felmondását, és kérvényezni fogja az éppen szabadságon tartózkodó Ionela Ciotlăuș munkaviszonyának megszüntetését is.

Hirdetés