Illusztráció: Pixabay.com

Két részletben kapnak összesen1400 lej fűtéstámogatást a kisnyugdíjasok a kormánytól 2023-ban

Lesz pénz a kéthavi 250 lejes élelmiszer-támogatásra is.

Hirdetés

Európai uniós alapokból összesen 1400 lejes fűtéstámogatást ad a kormány a jövő évben minden kisnyugdíjasnak, kiskeresetű fogyatékkal élőnek és a szociális segélyre jogosult családoknak.

A kormány szombaton közölte, hogy összesen 4 milliárd lejt szán uniós alapokból erre a célra.

A 2023. december 31-ig felhasználható fűtéstámogatást két egyenlő részletben kapják meg az arra jogosultak, a háztartásonként érvényes nyomtatott utalványon, amelyeket a Román Posta szállít ki a munkaügyi minisztérium által összeállított névsor alapján. Az első félévre járó 700 lejt jövő év februárjában kézbesítik, a másodikat szeptemberben.

A támogatásra jogosultak mindazok, akiknek a nyugdíja nem nagyobb havi 2000 lejnél, az ugyanilyen jövedelmi helyzetű, súlyos vagy közepes fogyatékkal élők, és a szociális támogatásra jogosult családok is.

A támogatásból bármilyen forrásból származó háztartási energia fizethető, a vezetékes földgáz mellett a palackozott gáz, a távfűtés, a villanyáram, a fűtőolaj, a tűzifa, a brikett és más fűtőanyag is.

Hirdetés

Folytatódik 2023-ban az étkezési támogatási program is, az arra jogosultak kéthavonta kapnak elektronikus kártyán 250 lejt, amit élelmiszer-vásárlásra vagy meleg ételre költhetnek.

Ezt a támogatást azok kapják, akiknek a nyugdíja 2022-ben 1500 lejnél, 2023-ban pedig 1700 lejnél alacsonyabb és ugyanez a feltétel érvényes a fogyatékkal élőkre is. Azok a legalább kétgyermekes vagy egyszülős családok is megkapják az élelmiszer-támogatást, ahol az egy főre eső havi jövedelem 2022-ben nem haladta meg a 600 lejt és 2023-ban a 675 lejt. Szintén kapnak támogatást a szociális segélyre jogosult családok és egyedül élő személyek.

Hirdetés