Két melegházban termesztettek vadkendert, de végül a hatóságok szívatták meg őket

Bihar megyében zajlott az ipari mértékű tevékenység.

Hirdetés

Nem kispályás szinten kezdett vadkender-termesztésbe az a Bihar megyei csapat, amelynek tagjai két melegháznyi növényt telepítettek, hogy aztán meggazdagodjanak a kábítószer forgalmazásából.

A számításaik azonban nem jöttek be – ezt abból is lehet tudni, hogy az esetről a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) ügyészei számoltak be csütörtökön.

Az ügyészség ugyanis kommandósokkal együtt szerdán ütött rajta az ültetvényen.

Amely nem volt kicsi.

Mint kiderült,

a négytagú társaság még júniusban vásárolt egy 60 000 négyzetméteres telket a megye egy eldugott, hegyvidéki részén.

Igyekeztek semmit sem a véletlenre bízni: a helyszín nehezen megközelíthető, és erdők övezik, így nem is szúr szemet elsőre.

Viszont a hatóságok mégis a nyomukra akadtak, így aztán arról számoltak be, hogy a szerdai rajtaütés során két, nagy méretű melegházat is találtak, amelyekben összesen 2628 tő vadkendert neveltek odaadó szeretettel a gyanúsítottak.

Hirdetés

Leszüretelni azonban már nem volt módjuk: az ügyészség az egészet lefoglalta, és

összesen 203 kilogrammnyi növényt szállítottak el, hogy az eljárás során bizonyítékként használják majd fel.

Emellett egy melléképületben egy különlegesen kialakított helyiséget is találtak, amely a kannabisz szállítására szolgált.

A csapat tagjai ezen túlmenően is profi farmot alakítottak ki: különleges szellőztető rendszereket, öntözőberendezéseket, búvárszivattyút, világítási rendszert, a víz hőmérsékletének és Ph-értékének szabályozását szolgáló berendezést, műtrágyát, precíziós elektromos mérleget és egyéb, a vadkender nagyipari termesztését szolgáló eszközöket is találtak a helyszínen.

A rajtaütés után három nagyváradi lakásban is házkutatást hajtottak végre, amely során

10 945 eurót és 19 800 lejt, valamint újabb elektronikus mérlegeket és mobiltelefonokat foglaltak le.

A négy gyanúsítottat persze 24 órára őrizetbe vették, és csütörtökön 30 napos előzetes letartóztatásra vonatkozó javaslattal állítják őket az illetékes bíró elé.

Hirdetés