Két hónappal a baleset után még mindig szerencsétlenkednek a mentőegységek a több ezernyi juhval a fedélzetén felborult hajón

Nehéz munka a kiemelés.

Hirdetés

Bizonyára sokan emlékeznek még, hogy jó két hónappal ezelőtt, még november végén a rossz súlyeloszlás miatt felborult egy, a hivatalos iratok szerint 14 ezer juhot szállító hajó a Fekete-tengeren, a midiai kikötőben.

A mentőegységeknek alig néhány száz állatot sikerült élve kimenteni a hajóról, amely azóta is ott hever a part közelében, és a jelek szerint még egy jó darabig ott is fog heverni, mivel egyszerűen képtelenek kiemelni.

Legutóbb szombaton próbálkoztak, de mint kiderült, az előzetes számításokhoz képest a hajó jóval nehezebb, így aztán hiába szállítottak a helyszínre egy 1800 tonnás óriás darut, a kiemelés kudarcba fulladt, mivel a drótkábelek elkezdték megadni magukat.

Ezért aztán az egészet leállították két óra után, és megpróbálják pontosabban kiszámítani, hogy mekkora lehet a hajó súlya.

A mentést végző egységek illetékesei szerint azért számolták el magukat, mert a hajón valójában még a hivatalos iratokban bevallott 14 ezernél is több állatot szállítottak.

Hirdetés

A tervek szerint egyébként ha végre sikerül a hajót kiemelni és kikötőbe vontatni, nem emberi erővel rakodják majd ki a két hónapja oszladozó tetemeket, hanem minibuldózerekkel, amelyek egy nagyobb tartályba szórják majd az elhullott állatok maradványait.

Azonban eddig még el kell jutni, miközben az idő szorít: ha tovább melegszik az idő, a több ezernyi rothadó állattetem miatt dögteles bűz fog terjengeni a környéken mindaddig, amíg nem sikerült kiemelni a hajót.

Hirdetés