Két hét alatt megkétszereződött a pozitív koronavírus-tesztek száma

Vagyis egyre jobban terjed a kór.

Hirdetés

Négy koronavírus-tesztnek alávetett román állampolgárból egy koronavírusosnak bizonyult az elmúlt, vasárnap zárult héten, a pozitív esetek száma pedig két hét alatt megkétszereződött – ezekre a nem túl vidám számokra derült fény a stratégiai kommunikációs törzs adatai alapján.

Múlt héten összesen 221 341 tesztet végeztek, amiből 57 088 lett pozitív.

Ez 26,81 százalékos arány, vagyis azt jelenti, hogy a letesztelt személyek egynegyede koronavírusosnak bizonyult.

Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy a szakemberek becslése szerint a valós, fel nem derített esetek száma az igazolt esetek nagyjából tízszerese, akkor már egészen komoly számokat kapunk.

Az előző héten még csupán a tesztek egyhatoda lett pozitív, miközben a megvizsgált minták száma csupán négyezerrel volt kevesebb.

Szintén beszédes adat, hogy két hét alatt megkétszereződött a hét nap alatt pozitívan teszteltek száma.

Hirdetés

Vagyis míg az október 19. és 25. közötti héten 29 260 ember szervezetében mutatták ki a vírust, a november 2. és 8. közöttin már 57 088-éban, miközben a tesztek száma 203 803-ról 212 341-re nőtt, vagyis csupán négy százalékkal több.

Ami a napi tízezer körüli esetszámmal együtt már valamivel érthetőbbé teszi, miért vezetett be a kormány hétfőtől 30 napra további korlátozásokat, az éjszakai kijárási korlátozástól kezdve a kötelező utcai maszkviselésen át a zárt térben működő piacok bezárásáig és az oktatás online térbe költöztetéséig.

Hirdetés