Képes naptárban teszik közzé a legelbarmoltabb nagyszebeni műemléképületeket

A giccs és a nemtörődömség oltárán lassan tönkremegy az épített örökségünk.

Hirdetés

Képes naptárban mutatják be 2023-ban Nagyszeben legelhanyagoltabb, illetve a leginkább tönkretett műemléképületeit – jelentette be Dan Nanu, a Szeben Megyei Kulturális Igazgatóság igazgatója. A szakember nemcsak az elhanyagolt épületekre szeretné felhívni a figyelmet, amelyeket érdemes lenne megmenteni, hanem azokra a giccses, elbaltázott felújítási kísérletekre is, amelyek gyakorlatilag meggyalázzák az egykor jobb napokat is megélt palotákat.

Mint mondta, az épített örökségéről ismert város a központ felől a periféria felé épült fel, most pedig a periféria felől, a központ irányába pusztul el, hála a giccsnek és az imposztoroknak. Példaként az Avram Iancu utca 8 szám alatti egykori Brukenthal-rezidenciát említette, amelyet a feltehetően Amerikában élő örökös elkezdett felújíttatni, mire Dorel kalapáccsal ment neki az egyik mennyezetfreskónak, mert egyszerűen nem realizálta, hogy milyen értéket tesz tönkre.

A jövő évre tervezett naptár tehát egyfajta szégyenpad minden olyan lakástulajdonos számára, aki nem megfelelően tartja karban az ősöktől örökölt műemlék-lakásokat.

Hirdetés