Kedves végzősök! Jó a médiátok? Ez most épp számíthat az egyetemi felvételin!

Ha viszont nem jó, akkor … hát na, nem jó. Ilyen váratlan időket élünk.

Hirdetés

A közoktatási minisztérium kiadott egy miniszteri rendeletet, amely pénteken este meg is jelent a Hivatalos Közlönyben, tehát érvénybe is lépett.

A lényeges módosítások, amelyek befolyásolhatják (tehát nem biztos, de lehet) az idei egyetemi felvételiteket, kedves végzősök:

1. Ha eddig az egyetemek csak az érettségi jegyeket, illetve átlagot vették figyelembe, amikor felvételiztetek, mostantól a líceumi évek alatt elért jegyátlagokat is figyelembe vehetik (nyilván azokról a tantárgyakról van szó, amelyeknek a felvételihez közük van), az egyetemi autonómia elve alapján. Az érettségi jegyek, illetve az adott egyetem saját módszertanának megfelelő egyéb sajátos kritériumok mellett, értelemszerűen.

2. Immár nagyon hivatalos: a különböző felsőoktatási felvételi vizsgákat online is meg lehet ejteni. Ezt eddig is tudtuk, de most már mérget vehetünk rá, veletek együtt.

Hirdetés

3. Kivételes módon, a 2020–2021-es tanévre vonatkozó felvételi vizsgák esetében – hurrá! – nem kell azt az undorító felvételi dossziét összeállítani. Képzeljétek el, nem kell fénymásolni, hitelesíteni a személyi dokumentumokat. Ehelyett ügyesen feltölthetitek az ominózus doksikat a megfelelő helyre és… és szépen saját felelősséget vállaltok azok hitelességéért.

Aki akarja, itt böngészheti a rendeletet az állam hivatalos nyelvén.

Hirdetés