„Kedves városlakók, kérjük, ne lopják el a virágokat a közterületekről!”

Merthogy ellopják a filléres petúniákat.

Hirdetés

A Szeben megyei ötezres városka, Kiskapus hosszú ideig az Európa legszennyezettebb városának szomorú címével „büszkélkedhetett”. Aki járt ott, tudja, mert láthatta, mit is jelent ez, a legszembetűnőbben az épületek falaira és tetőzetére évtizedek alatt lerakódott vastag, fekete koromréteg árulta el, hogy valami szó szerint nem tiszta a településen.

A gyászos városkép oka pedig a Kiskapuson működő két gyár volt. Az egyik a Carbosin koromgyár, amely az 1930-as évektől 1993-as végleges bezárásáig hatvan évig onthatta magából a fekete szennyet, a szocialista ipargazdaság környezetre és emberekre fittyet hányó sajátosságai miatt. A másik, a koromnál kevésbé láthatatlan, de igen veszélyes, mérgező anyagokat kibocsátó üzem a Sometra, amely ólmot, cinket, kadmiumot és egyéb fémeket dolgoz fel. Működése azt eredményezte, hogy Kiskapuson és térségében igen magas egyéb betegségek miatt a tüdőrák előfordulási aránya, az emberek várható élettartama pedig kilenc évvel alacsonyabb a romániai országos átlagnál.

Azért kellett mindezeket elmondani, hogy lássuk: Kiskapuson a szokásosnál is nagyobb a jelentősége, ha a városvezetés megpróbálja szépíteni, egészségesebbé tenni a környezetet. Idén is megpróbálták kicsit csinosítgatni a közterületeket, virágokat ültettek, virágosládákat helyeztek el a városban az utak mentén és a tereken.

Csakhogy az emberek elkezdték lopkodni a virágokat, a jelenség pedig olyan arányokat öltött, hogy a városvezetés kénytelen volt nyilvánosan megkérni a lakókat, hogy legyenek már szívesek nem ellopni a közpénzből vásárolt is kiültetett virágokat. A kiskapusi városháza a Facebookon tette közzé kérését és azt is jelzi, hogy az ellopott virágok helyére újakat ültetnek, a virágosládákat megjavítják, a lopáson kapott polgároknak pedig viselniük kell a büntetőjogi következményeket.

Kérdés persze, hogy egy ilyen jóhiszemű kérés elegendő lesz a lopások megakadályozására, esetleg virágőröket kell állítani Kiskapuson.

Hirdetés