Keddi hírmix: az oroszok már a spájzban bombáznak, Emil Bocot legyőzték a fák, karddal öltek meg egy férfit

Megsérült egy román hajó a határmenti orosz dróntámadásban. A kolozsvári polgármester meghátrálni kényszerült az Egyetem utcai faköltöztetés ügyében. Megölte lánya élettársát egy férfi – karddal.

Hirdetés

Egy román hajó is megsérült az ukrán határ menti orosz támadásban

Megrongálódott egy román hajó az ukrajnai Reni kikötője elleni orosz dróntámadásban – közölte kedden a bukaresti külügyminisztérium. A hajó kis mértékben sérült meg, folytatta útját, személyi sérülés nem történt – írja közleményében a szaktárca.

Az ukrajnai Reni város a Duna bal partján fekszik, az ukrán–román–moldovai hármashatár közelében, Galactól légvonalban 20 kilométerre. Az orosz haderő hétfőre virradóra drónokkal bombázta a város kikötőjét, a robotrepülőgépek célpontjai üzemanyag-, fevgyver- és gabonaraktárak voltak. Ukrajnai hírforrások szerint egy másik határ menti ukrán város, Izmail térségében is robbanások történtek és zavart okoztak a folyami hajóforgalomban.

Emil Boc – Egyetem utcai fák: 0-1

Meghátrált Emil Boc kolozsvári polgármester és a városvezetés a belvárosi Egyetem utcai fák ügyében. Boc kedden, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a felújítás alatt álló Egyetem utcában a 18 fából csak kettőt helyeznek át, a többi megmarad eredeti helyén. Ez a két fa fiatal, a gyökérzete még fejletlen, így könnyebb lesz odébb költöztetni.

Ezzel egy hosszú ideje tartó vitás helyzet látszik rendeződni, amelynek egyik szereplője a Farkas és Egyetem utcák és a környező utcák felújítását és átalakítását gőzerővel nyomó városvezetés, a másik pedig a legfőképpen az utcákat szegélyező fákat védő kolozsvári civilek közössége. Mivel az Egyetem utcában az átrendezés egyik eredménye a járdák kiszélesítése, a fák éppen a járda közepére kerültek volna, ezért a városháza azt tervezte, hogy a fákat gyökerestől kiássák és átültetik. A civilek azonban arra figyelmeztettek, hogy a műveletben súlyosan sérülhet a fák gyökérzete és fennáll a veszély, hogy a fák nem élik túl a költöztetést. Az elmúlt hónapokban a civilek több tiltakozó és figyelemfelkeltő akciót is szerveztek, petíciót írtak, élőláncot alkottak a fák törzsei körül. Emil Bocot többek között azzal vádolták, hogy csak a kávéházak és éttermek érdekeit tartja szem előtt, a vendéglátósok ugyanis kifogásolták, hogy a járdaközepi fák zavarni fogják majd a teraszok működését. Boc ezzel kapcsolatban kedden azt mondta: ő inkább a fákat választja a teraszok helyett. A polgármester szerint a városvezetés belátta, hogy az idősebb fákat meg kell őrizni.

Karddal ölte meg lánya élettársát egy férfi

Az utcán, egy karddal öltek meg egy férfit keddre virradóra a Dîmbovița megyei Fieniben. A gyilkos egy 40 éves férfi, aki a lánya 41 éves élettársára támadt rá egy karddal. Az áldozat előzőleg italozás után botrányt okozott a városközponti parkban és összeszólalkozott élettársa apjával. Utóbbi hazament, majd visszatért egy karddal, rátámadt a férfira és annyira súlyosan megsebesítette, hogy a helyszínre érkező mentők már nem tudták az életét megmenteni. A kardos támadó nem menekült el, a gyilkosság helyszínén vette őrizetbe a rendőrség. Az áldozat évek óta együtt élt a gyilkos lányával, két gyerekük is született.

Hirdetés