Kábítószer-túladagolás tüneteivel vittek kórházba egy hároméves kislányt – szombati hírek

Tizenegyórás mentőakció során hoztak le a hegyimentők egy magyarországi turistát a Bihar-hegységből, miután lezuhant egy vízesésről. Továbbá, van mit aprítani a tejbe a Román Nemzeti Bank kormányzójának.

Hirdetés

Füves cigi, füves süti

A Konstanca Megyei Kórházba szállítottak egy hároméves kislányt, akit az édesanyja vitt a sürgősségire kábítószer-túladagolás tüneteivel. A vérvizsgálat marihuána-származékot mutatott ki. A pácienst másnap hazaengedték.  

A hatósági ellenőrzés során kiderült, hogy a gyermek édesanyja holland, édesapja pedig román állampolgár, és együtt élnek az anyai nagymamával egy Konstanca megyei településen.  

A kislány nyugtalan, izgatott állapotban volt, ezért fordultak orvoshoz. Édesanyja elmondása szerint a tünetek azután jelentkeztek, hogy részt vettek egy szépségszalon megnyitója alkalmából rendezett partin, és ott a lánya édességet evett. 

Miután a kórházban sürgősségi ellátásban részesítették a kislányt, az egészségügyi személyzet értesítette a rendőrséget, ők pedig a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságot (DGASPC), amely a kislány otthonában ellenőrizte az életkörülményeket. A kislány édesanyját is megvizsgálták, a teszek során kiderült, hogy nem fogyasztott sem kábítószert, sem alkoholt.  A nyomozók kiszálltak az anya által megnevezett szépségszalonba is, ahol mintát vettek az árukból.  

A hatóságok azt valószínűsítik, hogy a hároméves kislány olyan környezetben tartózkodott, ahol marihuánát fogyasztottak, és passzív dohányosként juthatott a szervezetébe a kannabisz. Az is kiderült, hogy a nő és kislánya egy Romániába érkező sétahajón tartózkodott.  

A rendőrség bűnügyi aktát nyitott, amelyet a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) koordinál.  

Óvatosan másszunk a Nagy-Phaeton vízesésnél

Egész péntek éjszaka dolgoztak a bihari hegyimentők, hogy megmentsenek egy magyarországi turistát, aki lezuhant a Nagy-Phaeton vízesés (Cascada Bohodei) megmászása közben. A tizenegyórás mentőakció során a férfit hordágyon hozták le, a mentési munkálatokat a zord terep is nehezítette.   

A Salvaspeo Bihar Hegyimentő Szolgálat képviselői szerint a terep egyenletlensége és a kidőlt fák jelentették a legnagyobb kihívást a balszerencsésen járt kirándulóhoz való hozzáférés és az evakuálás során. A sérült turistát jelenleg kórházban ápolják.  

A közel 90 méter esésű Nagy-Phaeton a Bihari-hegység legnagyobb vízesése. Sziklafalának megmászása fokozott odafigyelést és óvatosságot kíván. A Bohogyőnek is nevezett vízesés melletti szikláról zuhant le 2013-ban egy magyarországi turista, akinek nem sikerült megmenteni az életét. Hollósi Krisztián emlékét réztábla örökíti meg.  

A Déli-Kárpátokban is pórul járt turistákhoz riasztották a 112-őt. Két német kiránduló szorult a hegyimentők segítségére, mivel nem megfelelően tervezték meg a Bucegi-túrát – közölte a Prahova Megyei Hegyimentő Szolgálat. Egyikőjük megsérült az alsó végtagján, ezért elsősegélyt nyújtottak neki.   

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában összesen huszonhárom személyt mentettek ki a romániai hegyekből, közülük kilencet szállítottak kórházba. 

Kétszázezer lejjel több ütötte a markát tavaly a Román Nemzeti Bank kormányzójának, mint 2022-ben 

Mintegy másfélmillió lejt keresett 2023-ban fizetésből és nyugdíjból Mugur Isărescu  – derül ki a Román Nemzeti Bank (RNB) kormányzójának frissen közzétett vagyonnyilatkozatából. A világ leghosszabb ideje, 1990 óta hivatalban lévő nemzetibank-elnöke a Román Tudományos Akadémia rendes tagjaként 30 612 lej bevételhez jutott tavaly, valamint 322 097 lej nyugdíjat is kapott, így a kormányzó fizetésből és nyugdíjból származó 2023-as jövedelme meghaladja az 1,4 millió lejt, szemben a 2022-es 1,2 millió lejjel. 

Mugur Isărescunak továbbá van két háza Gruiu és Drăgășani községekben, és egy lakása Bukarestben. Ezenkívül egy beltelek, valamint a drăgășani-i nyaralóhoz és a bukaresti lakáshoz tartozó telkek is a tulajdonában vannak.  

Ezenkívül a kormányzónak van egy 2004-ben vásárolt Delta motorcsónakja, és egy 1993-as Eagle típusú személygépkocsija. A vagyonnyilatkozata szerint a forradalom után szerzett „különféle ékszerek” értéke 96 800 euró, míg az 1976-1989 között a tulajdonába került ékszerek értéke 11 700 euró.   

Isărescu rendelkezik egy 88 000 euró értékű numizmatikai érmegyűjteménnyel is, a forradalom után szerzett festményeinek és ikonjainak értéke 22 000 euró, az 1976-1989 között szerzetteké pedig 7 250 euró. Az ezüst edényeket is szereti, ezek összesen 8 400 euró rúgnak.  

A RNB kormányzója húsznál is több számlával rendelkezik romániai bankoknál, a legnagyobb egyenlege 600 000 lej. Mugur Isărescu ugyanakkor többségi részvényes is egy cégben, a részvényeinek értéke 1,15 millió lej. A tulajdonában lévő állampapírok értéke 646 000 lej.  

 

Hirdetés