Június elsejétől elkezdődhet a fokozatos nyitás, július végéig be lehetne oltani tízmillió jelentkezőt

A miniszterelnök szerint a tervezettnél korábban el lehet érni a felnőtt lakosság 70 százalékának az immunizálását, ez már csak az oltakozási hajlandóságon múlik.

Hirdetés

Bár a kormány eredeti célja az volt, hogy szeptemberre 10 millió ember megkapja a koronavírus elleni oltást, ezt a számot már július végén is el lehetne érni, mert a feltételek adottak – erről Florin Cîţu a hétfői sajtótájékoztatóján beszélt, majd felkérte a helyi hatóságok és az egyházak képviselőit, hogy népszerűsítsék az oltáskampányt, vidéken erre nagy szükség van most.

Románia jelenleg 8 millió vakcina beszállítására számít, s ha a szerződésekben megszabott időben és mennyiségben kapja meg a szállítmányokat,

a tervezettnél hamarább sikerül immunizálni 10 millió személyt,

mondta a miniszterelnök. Az oltáskampány jól halad és a hónap közepétől akár fel is gyorsulhat – naponta 100 ezer személy beoltása az új cél –, csak az a baj, hogy

a jelentkezők nem igazán tolonganak, legalábbis egyelőre.

Florin Cîţu megjegyezte, valamivel több mint 760 ezren iratkoztak fel a várólistára, ami még mindig nem sok, ezért arra biztatott mindenkit, hogy regisztráljon a kormányzati honlapon, igényelje a vakcinát, „mert ez az egyetlen esélyünk, hogy visszatérjünk a normális életünkhöz”.

Apropó normalitás: a miniszterelnök azt is bejelentette, létrehoznak egy bizottságot, amely

a fokozatos újranyitást fogja előkészíteni, ez a kormány tervei szerint június elsejétől kezdődhet el,

Hirdetés

amennyiben a járványhelyzet megengedi. Cîţu azt reméli, hogy minél több enyhítő intézkedést lehet meghozni, de 100 százalékos nyitásra még senki ne számítson.

„Két hónapunk van rá, hogy előkészítsük a fokozatos nyitást és annak a feltételeit, ezért hoztuk létre a minisztériumközi bizottságot. Hamarosan indul a nyári szezon, mi pedig azt szeretnénk, hogy sokkal jobb, biztonságosabb vakációnk legyen, mint egy évvel ezelőtt” – mondta a miniszterelnök. A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

Hirdetés