Jövőre népszámlálás lesz, ön pedig magyarul is kitöltheti a kérdőívet

Ráadásul végre online formában is el elehet majd intézni a dolgot, ha már a 21. században élünk.

Hirdetés

30 év után az első olyan népszámlálás lesz a 2022-es, amikor magyarul is kitölthetjük a kérdőíveket Romániában. Ráadásul újdonság lesz idén, hogy háromféle kitöltési mód közül is választhatunk: kitöltheti ki-ki magának online, bemehet a településén lévő népszámlálási pontokra, vagy – ahogy korábban is – otthonában fogadhatja a számlálóbiztost. Elvileg mindhárom esetben kérhetjük, hogy magyarul vegyék fel az adatainkat, lehetőség lesz a nemzetiségi és felekezeti hovatartozást is rögzíteni.

Az RMDSZ országos népszámlálási munkacsoportot hozott létre, hogy biztosítsák a „magyar népszámlálás” hátterét, a munkacsoport csütörtökön tartotta alakuló ülését, Horváth Anna fogja koordinálni a csapatot. A szövetség közleménye kitér arra, hogy a következő lépés a megyei és helyi koordinátorok kiválasztása, illetve a lokális munkacsoportok megalakítása lesz. Az RMDSZ arra biztat minden romániai magyart, hogy bátran vállalja identitását.

A népszámlálást eredetileg idén tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották egy évvel, így 2022 márciusa és júliusa között zajlik majd.

Hirdetés