Román abszurd: több tízezer külföldi vendégmunkást vár az ország, de a bejövetelüket nem tudja megoldani

A hatóságok azonnal igyekeznek bemutatni a legendás romániai bürokráciát, csak hát a kedves vendégeknek el szokott fogyni a türelmük.

Hirdetés

Azt eddig is tudtuk, hogy komoly munkaerőhiánnyal küszködik az ország, nagyot is néztünk, amikor a munkaügyi minisztérium augusztusban úgy döntött, hogy már nem 25 ezer, hanem 50 ezer unión kívülről érkező személy számára lehet kibocsátani munkavállalási engedélyt.

Nem is tetszett mindenkinek a dolog – ugye emlékszünk még a Srí Lankából érkező ditrói pékek miatti fintorgásra? –, azt viszont mi sem gondoltuk volna, hogy

a külföldi jelentkezőknek nem is olyan könnyű melóhoz jutni mifelénk.

Hogy miért? Hát a legendás romániai bürokrácia ezt is megnehezíti. Mint kiderült, a vendégmunkások jelentős része Ázsiából jelentkezik – főleg Indiából, Nepálból és Bangladesből –, igen ám, csak

a romániai hatóságok egy nap alatt alig 20 munkavállalási vízumot tudnak kiállítani,

így a legtöbb jelentkező megunja a hónapokig tartó várakozást és keres magának egy könnyebb megoldást. A legutóbbi nyilvántartás szerint egyébként a legtöbb EU-n kívüli munkavállaló Vietnamból érkezik, míg a második helyen a törökök, a harmadikon a kínai munkavállalók állnak létszámügyileg.

Hirdetés