Jó híreket hozott a magyar-román határon át naponta ingázóknak a nyolcadik katonai rendelet

Marcel Vela belügyminiszter a húsvéti ünnepek előtt meghozott intézkedéseket mutatta be.

Hirdetés

Már megszokhattuk, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot idején érvényes rendelkezéseket katonai rendelet formájában öntik jogi köntösbe, hogy így próbálják azok jelentőségét hangsúlyozni.

Marcel Vela belügyminiszter csütörtökön késő este immár a nyolcadik ilyen rendeletet jelentette be, amely a húsvéti időszakra érvényes rendelkezéseket sorolja fel.

Vela mindenkit arra intett, hogy a két – tehát a nyugati kereszténység és az ortodox – húsvéti ünnep alatt is tartsa be mindenki a kijárási korlátozásokat, hiszen jobb ha, most elviseljük a megszorításokat, hogy aztán a jövőben több időt tölthessünk a szeretteinkkel.

A miniszter azért jelezte: a rendeletek betartását nem bízzák kizárólag a polgárokra, a hatóságok az eddigieknél is nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy ellenőrizzék, mennyire tanúsítanak jogkövető magatartást a polgárok, valóban indokolt-e az utcán tartózkodniuk.

Elmondta: mivel nem szeretnék, ha robbanásszerűen terjedne tovább a járvány, ezért szigorú ellenőrzésekre számíthatunk, ugyanakkor a bűnözés visszaszorítása érdekében az utcai járőrök számát is növelik.

Declarații de presă susținute de Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat

Declarații de presă susținute de Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat

Közzétette: Ministerul Afacerilor Interne, Romania – 2020. április 9., csütörtök

A rendelkezés a korábbi ígéretnek megfelelően kötelezővé teszi a termelői piacok nyitvatartását, hogy a kistermelőknek legyen hol értékesíteniük terményeiket.

A termelők, akiknek mindig fel kell tudni mutatniuk a termelői igazolványukat, a saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal szabadon mozoghatnak a termelés helye és a piacok között.
Egyúttal lehetővé teszi a halászattal és méhészettel hivatásszerűen foglalkozók számára otthonuk elhagyását, hogy a munkájukat végezhessék.

A rendelet értelmében a gyógyszertárak is nyitva maradnak, ezek személyzetének minden óvintézkedést meg kell tennie a járvány terjedésének korlátozására.

Hirdetés

A kolozsvári repülőtéren történt csütörtöki incidens – Németországi munkára tartó idénymunkások százai zsúfolódtak össze a terminálban – miatt a légi közlekedés működtetését a reptereket működtető megyei önkormányzatok hatásköréből a közlekedési tárcáéba helyezték át, így mostantól a légi közlekedést a minisztérium hagyja majd jóvá.

A rendelet a szükségállapot idejére felfüggeszti egyebek mellett búza, az árpa, a zab, a kukorica, a rizs, a búzaliszt, a szójabab, az olaj és a cukor exportját.

És ami nagyon fontos sok ezer ember számára, aki az utóbbi időben kihasználhatta, hogy az EU-csatlakozás nyomán légiesült a trianoni határ, és a határ menti városokból magyarországi településekre jár dolgozni, vagy közeli magyarországi településre költözött át, de továbbra is romániai munkahelyén dolgozik: a rendelet értelmében a román-magyar határ mentén dolgozók mentesülnek az elkülönítés alól, amennyiben nincsenek COVID-19 tüneteik.

Vela elmondta: határ menti munkavállalónak tekintendő az a személy, aki bizonyítja, hogy a román-magyar államhatártól egyik vagy másik oldalon harminc kilométeres körzetben él és dolgozik (a távolságot a legközelebbi nyitott határátkelőtől mérik), és aki hetente legalább egyszer hazatér otthonába.

Ugyancsak nem kell elkülönítésbe vonulniuk azoknak a műszaki szakembereknek, akik azért jönnek az országba, hogy orvosi műszereket és berendezéseket helyezzenek üzembe.

A rendelet végre tételesen felsorolja azon határátkelőket, amelyeket az ingázók használhatják.

Ezek: Csanád, Nagylak, Varsánd, Nagyszalonta, Bors, Székelyhíd, Csanálos és Pete.

Ez azért nagyon fontos, mert – miután nem rögzítették pontosan, mely határátkelőket használhatják az ingázók – csütörtökön Bukarest azzal lepte meg a Nagyváradról Berettyóújfaluba, vagy Biharkeresztesről Nagyváradra ingázókat, hogy lezárta előttük a borsi átkelőt, és Szalontára vagy Székelyhídra küldte őket.

Most viszont remélhetőleg a helyzet tisztázásával megoldódnak a gondok.

És ami még a határátkeléshez kapcsolódik: Marcel Vela megismételte felhívását a külföldön élő románokhoz, hogy ne jöjjenek haza, és idén ott ünnepeljék a húsvéti ünnepeket, ahol vannak. Azt mondta: ezzel hozzájárulnak a járvány terjedésének korlátozásához.

Ha mégis hazajönnek, akkor nem a családjuk közelségét élvezhetik, hanem a román hatóságokét, ugyanis aki ebben az időszakban belép az országba, az 14 napra hatósági karanténba kerül.

Vagyis nem éri meg elindulni.

Hirdetés