Jó híreket hozott a magyar-román határon át naponta ingázóknak a nyolcadik katonai rendelet

Marcel Vela belügyminiszter a húsvéti ünnepek előtt meghozott intézkedéseket mutatta be.

Hirdetés

Már megszokhattuk, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot idején érvényes rendelkezéseket katonai rendelet formájában öntik jogi köntösbe, hogy így próbálják azok jelentőségét hangsúlyozni.

Marcel Vela belügyminiszter csütörtökön késő este immár a nyolcadik ilyen rendeletet jelentette be, amely a húsvéti időszakra érvényes rendelkezéseket sorolja fel.

Vela mindenkit arra intett, hogy a két – tehát a nyugati kereszténység és az ortodox – húsvéti ünnep alatt is tartsa be mindenki a kijárási korlátozásokat, hiszen jobb ha, most elviseljük a megszorításokat, hogy aztán a jövőben több időt tölthessünk a szeretteinkkel.

A miniszter azért jelezte: a rendeletek betartását nem bízzák kizárólag a polgárokra, a hatóságok az eddigieknél is nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy ellenőrizzék, mennyire tanúsítanak jogkövető magatartást a polgárok, valóban indokolt-e az utcán tartózkodniuk.

Elmondta: mivel nem szeretnék, ha robbanásszerűen terjedne tovább a járvány, ezért szigorú ellenőrzésekre számíthatunk, ugyanakkor a bűnözés visszaszorítása érdekében az utcai járőrök számát is növelik.

A rendelkezés a korábbi ígéretnek megfelelően kötelezővé teszi a termelői piacok nyitvatartását, hogy a kistermelőknek legyen hol értékesíteniük terményeiket.

A termelők, akiknek mindig fel kell tudni mutatniuk a termelői igazolványukat, a saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal szabadon mozoghatnak a termelés helye és a piacok között.
Egyúttal lehetővé teszi a halászattal és méhészettel hivatásszerűen foglalkozók számára otthonuk elhagyását, hogy a munkájukat végezhessék.

A rendelet értelmében a gyógyszertárak is nyitva maradnak, ezek személyzetének minden óvintézkedést meg kell tennie a járvány terjedésének korlátozására.

A kolozsvári repülőtéren történt csütörtöki incidens – Németországi munkára tartó idénymunkások százai zsúfolódtak össze a terminálban – miatt a légi közlekedés működtetését a reptereket működtető megyei önkormányzatok hatásköréből a közlekedési tárcáéba helyezték át, így mostantól a légi közlekedést a minisztérium hagyja majd jóvá.

A rendelet a szükségállapot idejére felfüggeszti egyebek mellett búza, az árpa, a zab, a kukorica, a rizs, a búzaliszt, a szójabab, az olaj és a cukor exportját.

És ami nagyon fontos sok ezer ember számára, aki az utóbbi időben kihasználhatta, hogy az EU-csatlakozás nyomán légiesült a trianoni határ, és a határ menti városokból magyarországi településekre jár dolgozni, vagy közeli magyarországi településre költözött át, de továbbra is romániai munkahelyén dolgozik: a rendelet értelmében a román-magyar határ mentén dolgozók mentesülnek az elkülönítés alól, amennyiben nincsenek COVID-19 tüneteik.

Hirdetés

Vela elmondta: határ menti munkavállalónak tekintendő az a személy, aki bizonyítja, hogy a román-magyar államhatártól egyik vagy másik oldalon harminc kilométeres körzetben él és dolgozik (a távolságot a legközelebbi nyitott határátkelőtől mérik), és aki hetente legalább egyszer hazatér otthonába.

Ugyancsak nem kell elkülönítésbe vonulniuk azoknak a műszaki szakembereknek, akik azért jönnek az országba, hogy orvosi műszereket és berendezéseket helyezzenek üzembe.

A rendelet végre tételesen felsorolja azon határátkelőket, amelyeket az ingázók használhatják.

Ezek: Csanád, Nagylak, Varsánd, Nagyszalonta, Bors, Székelyhíd, Csanálos és Pete.

Ez azért nagyon fontos, mert – miután nem rögzítették pontosan, mely határátkelőket használhatják az ingázók – csütörtökön Bukarest azzal lepte meg a Nagyváradról Berettyóújfaluba, vagy Biharkeresztesről Nagyváradra ingázókat, hogy lezárta előttük a borsi átkelőt, és Szalontára vagy Székelyhídra küldte őket.

Most viszont remélhetőleg a helyzet tisztázásával megoldódnak a gondok.

És ami még a határátkeléshez kapcsolódik: Marcel Vela megismételte felhívását a külföldön élő románokhoz, hogy ne jöjjenek haza, és idén ott ünnepeljék a húsvéti ünnepeket, ahol vannak. Azt mondta: ezzel hozzájárulnak a járvány terjedésének korlátozásához.

Ha mégis hazajönnek, akkor nem a családjuk közelségét élvezhetik, hanem a román hatóságokét, ugyanis aki ebben az időszakban belép az országba, az 14 napra hatósági karanténba kerül.

Vagyis nem éri meg elindulni.

Hirdetés