Jegybanki képviselő: az a legjobb, ha elisszuk és megesszük a pénzünket (!!!)

Itt a legújabb „befektetési tanács”, miután a BNR elnöke hársfateát ajánlott a pénzügyi nyughatatlanság ellen.

Hirdetés

Látjuk, mi megy körülöttünk: meredek infláció, drágulás drágulás hátán, megszaladó árfolyamok, csökkenő vásárlóerő és még az egyébként okos pénzügyi elemzők és jövendőfürkészők sem tudnak megbízható előrejelzésekkel szolgálni arra, hogy mi lesz ebből, hová alakul a gazdasági-pénzügyi válság.

És nyilván nem jó jel, ha

a Román Nemzeti Bank (BNR) szürke öltönyös, általában sótlan pénzügyi hivatalnokként megnyilvánuló legénysége kezd átmenni punkba

és merész kijelentésekre ragadtatja magát, de nem kizárt, hogy a humorérzék megőrzése lehet az egyik fő támaszunk az ilyen zavaros időkben.

Miután Mugur Isărescu, a BNR kormányzója néhány hete azt javasolta, hogy az emberek ne pánikoljanak a drágulások miatt, ehelyett inkább igyanak meg egy hársfateát, hogy nyugodtak maradjanak, most egy másik jegybanki illetékes javasolt nem kevésbé meredeket.

Cristian Păunescu, a BNR-főnök tanácsadója egy szerdai banki szimpóziumon azt a tanácsot adta, hogy a legjobb megoldás az infláció és a drágulás ellen, ha elisszuk és megesszük a pénzünk jelentős részét, aztán meglátjuk.

Mit tehet az ember, ha nyakán az infláció?

– tette fel a kérdést előadása közben Păunescu. Hát óvni akarja megtakarításait, de hogyan? Ha 14 százalékos az infláció és a bank 3 százalékos éves kamatot ad, akkor jó 10 százalékos a veszteség.

Vegyünk államkötvényt? A legfrissebb ilyen értékpapír hozama egy évre 7,2 százalék, de az infláció 14 százalékos. Három évre 7,8 százalék a hozam, de vajon mennyi lesz az infláció? Ezt nem tudni – fejtegette.

De akkor mit lehet még tenni? Tőzsdézni lehet, de ennek vállalni kell a kockázatait is. Aranyat is lehet venni, de hol tartod az aranyrudakat? Otthon? Elviszed a bankba, de a megőrzés banki költségei lényegében elviszi a nyereséged. Lehet még műalkotást, telket vagy házat venni.

Hirdetés

De a legjobb megoldás – dobja le a pénzügyi tanácsadási atombombát a BNR-illetékes –, ha fogyasztásba ölöd azt a pénzt.

„A 80 százalékát eliszod és megeszed, aztán lesz, ami lesz, de legalább reménykedhetsz”

– mondta viccesen Cristian Păunescu.

De mi van, ha nem viccelt?

 

 

Hirdetés