Iohannis: Romániát nem fogja beszippantani az ukrajnai fegyveres konfliktus

Oroszországról meg ezt mondta az elnök: a történelem utolsó revizionistája az agresszor, nem az áldozat.

Hirdetés

Klaus Iohannis államelnök mikrofon elé állt az orosz-ukrán fegyveres konfliktus ügyében csütörtökön összehívott legfelsőbb védelmi tanács ülése után. Ezeket mondta, többek közt:

1. A nemzetközi közösség békére és párbeszédre irányuló erőfeszítésere Oroszország a mai napon rakétákkal válaszolt, amelyek ukrán városokat és katonai objektumokat vesznek célba. Ezen a napon az Orosz Föderáció a tankok erejét választotta, a polgárok életének kárára.

2. Oroszország az agresszor, nem az áldozat.

3. Románia határozottan elítéli az orosz hadsereg teljesen indokolatlan, törvénytelen és nem kiprovokált agresszióját Ukrajna ellen, amely számtalan ember életét veszélyezteti.

4. Románia bőven kivette részét a szövetségi és európai döntéshozatalból és folyamatosan a párbeszéd mellett érvelt, ami az ukrajnai határok mentén kialakul feszültség csökkentését illeti.

5. Itt szó szerint idézünk: „Kedves románok (kedvenc népmegszólító szófordulatát az elnök ezúttal sem hagyhatta ki)! Tudom, hogy aggaszt benneteket a hazánk határaitól nem messze zajló konfliktus, de biztosítalak benneteket:

Egyetlen románnak sem kell aggódnia a saját és a családja biztonságáért!”

6. Történelme során Románia sohasem volt ennyire védett bármely lehetséges agresszióval szemben: NATO-tagállam, EU-tagállam, az AEÁ stabil stratégiai partnere.

7. Ismét idézünk: „Szeretném hangsúlyozni, Romániát nem szippantja be az ukrajnai fegyveres konfliktus!”

8. Románia felkészült egy esetleges Oroszország és Ukrajna közti hosszú távú konfliktus bármely gazdasági és humanitárius következményére. (A hazai energetikai válság fényében, hogy csak egy példát mondjunk, ebben azért nem vagyunk annyira bizonyosak.)

Hirdetés

9. Ebben a feszült helyzetben kétségtelenül

szükség van a NATO keleti szárnyának vaskos megerősítésére.

(Magyarán: jöjjön minél több NATO-csapat Romániába, minél hamarabb.)

10. Az elnök szolidaritását fejezte ki a konfliktus ártatlan áldozatai iránt.

11. Ismét idézünk: „Bármekkora rosszat is akarnak tenni, a történelem utolsó revizionistáinak tudniuk kell, hogy az általuk feltámasztani kívánt világnak rég bealkonyult. Mi, a demokratikus nemzetek itt vagyunk és nem hátrálunk egy lépést sem, megvédjük értékeinket és mindent, amit eddig építettünk.” (A jövő pedig majd elhozza azt is, milyen jósnak bizonyult Iohannis úr, ami a történelem utolsó revizionistáit illeti.)

Akit érdekel a teljes beszéd, tessék:

Hirdetés