Internet az űrből? Románia igent mondott Elon Musk műholdprojektjére

A globális internetszolgáltatás új dimenzióit megnyitó Starlink megszerezte az engedélyeket.

Hirdetés

Ami tíz évvel ezelőtt még globálisan is hihetetlen vállalkozásnak tűnt, mára valósság’ vált Romániában is: hamarosan az ország bármelyik pontján elérhetővé válik a Starlink Föld körüli pályán keringő műholdjain keresztül biztosított széles sávú internet. Elon Musk 2015 óta nyilvános terve, hogy a SpaceX űripari cég több (tíz)ezer műholddal biztosítson internetet a Föld lakói számára, olyan országokba, elszigeteltebb közösségekbe is eljutva, ahol eddig nem lehetett internetszolgáltatás.

Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy az ország bármelyik szegletében, akár a legizoláltabb településeken, vagy magashegyi menedékházakban is biztosítva legyen az internet, mert az optikai kábeles internet mellett a műholdon érkező széles sávú internet is elérhetővé válik – jelentette be Sabin Sărmaș, a képviselőház IT-bizottságának elnöke miután engedélyezték a SpaceX műholdprojektjének Romániára való kiterjesztését.

Azt Sărmaș is elismeri – azon túl, hogy hosszasan ecseteli a forradalminak számító műholdas internet előnyeit –, a lakosság számára szinte megfizethetetlen áron lesz elérhető az űr-net, de a költség eltörpül ahhoz képest, hogy eddig elszigetelt vidéki iskolák juthatnak széles sávú internethez.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az űrből érkező, mindenki számára elérhető internet gondolata rendkívül vonzó, de a netsemlegességre, az internetezési szokásokra, a megszokott környezetre, esetleg a piaci versenyre gyakorolt hatását a legélénkebb képzelőerővel megáldott jövőkutató is aligha tudná pontosan megmondani.

A Starlink kapcsán a legutóbbi hír az volt, hogy Ukrajna segélykérésére Elon Musk átköltöztette a műholdhálózatot, hogy internet-hozzáféréssel segítse a háború sújtotta országot. Azóta a szolgáltatás beindításához szükséges eszközök is megérkeztek.

Hirdetés