Csütörtöki hírek: Inkább a NATO-ra bíznák a románok az ország védelmét külső támadás esetén

A lakáspiacon egyre csak emelkedik az adásvételek száma, míg a Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal egy új igazoláshoz köti decembertől a használt autók értékesítését.

Hirdetés

Tízből hatan ellenzik a sorkatonai szolgálat bevezetését 

Jókora felindulást váltott ki a minap Vlad Gheorghiță tábornok, a hadsereg főparancsnoka, aki arról beszélt egy interjúban, hogy a polgárokat fel kell készíteni arra az esetre, ha háború törne ki a NATO és Oroszország között. A magas rangú katonai vezető egy negyvenezres számot is bedobott a köztudatba, szerinte ennyivel kellene növelni a román hadsereg létszámát.

Időközben egy törvényjavaslat is készül az önkéntes katonai szolgálat bevezetéséről, míg a politikusok, köztük Marcel Ciolacu miniszterelnök és Victor Ponta a NATO főtitkár-helyettese is igyekeznek nyugtatni a kedélyeket, mondván nem kell attól tartani, hogy Románia háborúba keveredik Oroszországgal.

A forró téma kapcsán máris napvilágot látott egy felmérés, amelyet a Digi24 hírtelevízió rendelt meg az Avantgarde közvélemény-kutató intézettől. A kutatás legmeglepőbb eredménye, hogy a megkérdezettek kétharmada szerint a román hadsereg nem állná a sarat egy az országot ért külső támadás esetén, és minden reményük a NATO-tagság nyújtotta vélt vagy valós előnyökben van.

Ez azért ellentmondásos, mivel évtizedek óta a hadseregben és az ortodox egyházban bíznak leginkább a románok. Békeidőben, tehetnénk hozzá. Rendkívüli időkben úgy tűnik inkább az Észak-atlanti Szerződés hírhedt ötödik cikkelyében bízunk rendületlenül, amelyet különben minden tagállam a saját maga belátása és aktuális érdekei szerint alkalmazhat.

No, de vissza a felméréshez, amely 4 százalékos hibahatárral és 700 felnőtt bevonásával készült, +/- 4%-os hibahatárral. Az eredmények szerint a románok 58 százaléka ellenezné, 35 százaléka pedig támogatná a 2007-ben megszüntetett sorkatonai szolgálat visszaállítását. A 18 és 35 év közötti korosztály esetében 72 százalék utasította el,11 százalék pedig támogatta.

Az úgynevezett háborús felkészítő tanfolyamon való részvétel ötlete sem aratott osztatlan sikert, mivel a megkérdezettek csupán 37 százaléka venne részt rajta, míg 57 százalékának esze ágában sincs felkészülni semmilyen háborúra. A 35 évnél fiatalabb felnőttek körében ez az arány 77 százalékos volt.

A megkérdezettek mindössze 21 százaléka vélekedik úgy, hogy a román hadsereg képes lenne megvédeni az országot külső támadás esetén, 71 százaléka ugyanakkor nemmel válaszolt a kérdésre. A NATO- szövetségesek segítőkészségében a válaszadók 69 százaléka bízik, míg 20 százalékuk szerint a NATO füle botját sem fogja mozdítani Románia érdekében.

Iași megyében olyan tempóban cserélnek gazdát a lakások, mintha nem lenne holnap 

Hasít a romániai lakáspiac – derül ki az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal (ANCPI) adataiból, amelyet az MTI szemlézett. Ezek szerint januárban 25,8 százalékkal bővült a szektor éves viszonylatban – derül ki az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal (ANCPI) adataiból. Országos szinten 10 215 tranzakciót bonyolítottak le, míg egy évvel korábban csupán 8116-ot. Az öt legnagyobb piacon is nőtt az adásvételek száma.

Hirdetés

Bukarestben 3096 lakást értékesítettek az év első hónapjában, csaknem 9 százalékkal többet, mint 2023 azonos időszakában. Országos szinten Iași megye viszi a prímet, ahol 127 százalékkal nőtt az adásvételek száma. Temes megyében 97 százalékkal, Kolozs megyében 35 százalékkal, míg Brassó megyében 17 százalékkal emelkedett a tranzakciók aránya az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Nem minden közigazgatási egység büszkélkedhet hasonló növekedési arányokkal. Álljon itt például Teleorman megye, ahol januárban alig 13 lakást értékesítettek.

Hogy ne legyen felhőtlen az öröm, a szakértők az ingatlanpiaci forgalom visszaesésére számítanak, mivel január 1-től a kormány 5 százalékról 9 százalékra növelte az újépítésű lakások áfáját.

Új okmányt vezet be a RAR

Megválna autójától? Fontos tudni, hogy 2024. december elsejétől csak a Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) által kiadott igazolással értékesíthető a gépkocsi.

A RAR AutoPass elnevezésű okmány alapvető információkat tartalmaz a futásteljesítményről, a balesetek előzményeiről, a jármű előéletéről, a fék- és futóműrendszer súlyos sérülésének előtörténetéről, valamint a járművön végzett beavatkozások típusait is tartalmazza. A dokumentum kiállításért várhatóan 50 lejjel terheli meg az eladó pénztárcáját, és mindenki várható megelégedésére a gépkocsit nem szükséges bemutatni a RAR-nak.

A RAR közleménye szerint abban az esetben, ha lekérdezéskor semmilyen információt nem találnak, amire valljuk be, kevés az esély, a gépjármű-nyilvántartó hivatal ingyen állít ki egy elutasító tanúsítványt.

Hirdetés