Ingatlanhitele van? És szeretné, ha felfüggesztenék?

Akár még jó hírek is érkezhetnek.

Hirdetés

Bizonyára sok olyan erdélyi ingatlanhiteles van, aki szerda óta sárgul az irigységtől, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnök a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot enyhítő lépések egyikeként azt jelentette be, hogy az év végéig minden hiteltörlesztést felfüggesztenek Magyarországon.

Nos, a jó hír az, hogy egyrészt néhány bank már nálunk is gondolkodik valami hasonlóban – igaz, csupán egy-két, esetleg három hónapos törlesztési szünetben –, másrészt pedig az, hogy itt is egyre népszerűbb a gondolat.

Olyannyira, hogy most már a Kis- és Középvállalkozások Országos Hitelgarancia-alapja (FNGCIMM) állt elő azzal a javaslattal, hogy a bankok legyenek szívesek megfontolni a törlesztések felfüggesztését legalább egy, legtöbb három hónapra.

A hitelgarancia-alap neve ellenére nem csupán a kis- és középvállalkozóknak szól: az ez intézmény vállal garanciát az Első otthon program keretében hitelre megvásárolt ingatlanok esetében is.

Mint ismeretes, ez az a program, amely révén a mindenkori kormányok azzal stimulálják a fiatalok ingatlan-vásárlását, hogy állami garanciát vállalnak az ingatlan összegéből legfeljebb 60 ezer euróra, és emiatt a vásárlói önerő csupán 5 százalékos.

Nos, a garanciaalap most azt mondja: ha a bankok vállalják, hogy akár három hónapra is ellesznek a hitelek törlesztése nélkül, akkor az intézmény kiterjeszti a garancia időtartamát az ezáltal megnövekedő törlesztési futamidő egészére.

Hirdetés

Nem olyan bonyolult ez, mint amilyennek elsőre hangozhat: a lényege az, hogy a pénzintézetek mindenképpen jól járnak, hiszen sok veszíteni valójuk nincs. Ők ugyanis a garancia miatt mindenképpen pénzüknél maradnak, ráadásul az alap nem (csupán) közpénzből kártalanítja a bankokat, ha egy ügyfél fizetésképtelenné válik, ugyanis az alapot jórészt az Első otthon programban ingatlant vásárló polgárok éves befizetéseiből töltik föl.

Bár néhány bank már korábban jelezte, hogy benne van a törlesztések felfüggesztésében, ez nem automatikus, hanem külön igényelni kell, és minden esetet egyénileg bírálnak el. Így tesz az Erste tulajdonában álló Román Kereskedelmi Bank (BCR), a Raiffeisen, a BRD és a BT – ezeknél három hónapos felfüggesztés kérhető.

Az ING két hónapos halasztásra hajlandó, a CEC Bank egy hónapot vállalt be.

Ez kezdetnek nem rossz, de azért ugyan már, öltönyös fiúk ott az irodaházak felső emeletein, tudtok ti ennél jobbat is!

Hirdetés