Indul a verseny: melyik cég fog taktikai drónokat gyártani Romániának?

Háromszáz millió euróból vásárolunk szárazföldi és tengerészeti műveletekre is alkalmas, rakétával is felszerelt drónokat.

Hirdetés

Körvonalazódott, milyen feltételekkel szerzi be a román hadsereg a legújabb „játékszereit”, a mintegy 300 millió euró értékű taktikai drónokat, miután az erről szóló augusztus 19-i kormányhatározat megjelent a Hivatalos Közlönyben, kezdődhet tehát a hadiiparban érdekelt nemzetközi vállalatok versenye a zsíros szerződésért.

A nem hétköznapi eljárás során Románia egy olyan keretmegállapodást kötne, mely megszabja:

a pilóta nélküli repülőgépek alkatrészeinek gyártását az ország terültén kell biztosítani,

tesztelésüket és karbantartásukat pedig hazai cégekkel közösen kell elvégezniük. Ez azért fontos, hogy krízis vagy háború esetén az ország területén legyen biztosítva a működésük. A haderőfejlesztési program stratégiai fontosságára való tekintettel csak olyan cégek jelentkezhetnek a közbeszerzésre, melyek alkalmasságát a NATO is elismeri.

A védelmi minisztérium szárazföldi és tengerészeti műveletekre alkalmas drónokra írja ki a beszerzési eljárást, a nyertes cég kiválasztásakor pedig figyelembe veszi az árat, az eszközök hatótávolságát, repülési időtartamát, a lőszerek pontosságát is. A működési és karbantartási költségeket 15 évre számítják.

A párizsi székhelyű Thales csoport már Románia figyelmébe ajánlotta az izraeli Elbit drónjából (Hermes 450) fejlesztett Watchkeeper X nevű taktikai drónt, melyet egy tekintélyes konzorcium gyártana, román közreműködéssel. Az izraeliek a közepes méretű Hermes 450 drónjukkal pályáznának, amelyet eredetileg taktikai,

hosszú állóképességű küldetésekre terveztek, és Hellfire rakétákkal is felszerelhető.

Ezt a típust használták az amerikaiak Kászem Szolejmáni iráni tábornok likvidálásakor, de a brit királyi légierő is használta Afganisztánban.

Hirdetés

Az izraeli Aerospace Industries a Heron nevű drónokkal száll be a versenybe. Ezek az előre betáplált útvonalat emberi beavatkozás nélkül, műholdas segítséggel képesek lerepülni. A Heronokat világ számos pontján használják, mindeddig több mint 1 millió 700 ezer órát teljesítettek a levegőben.

A román hadsereg hét drónt vásárolna, összesen 300 millió eurót fordítva a célra.

Románia 2017 óta évente hazai összterméke (GDP) 2 százalékát fordítja védelmi kiadásokra. A nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes bukaresti legfelső védelmi tanács (CSAT) haderőfejlesztési tervének megfelelően az elkövetkező tíz évben mintegy tízmilliárd eurót költ fegyverekre és katonai eszközökre.

Hirdetés