Ilyen volt, ilyen lett: újjáéledt Marosvásárhely nosztalgikus épülete, az Aranykakas

Egy helyi román üzletember több pénzt és szakértelmet fektetett a felújításába, mint előtte bárki.

Hirdetés

Amikor 1897-ben a Fehér megyei Vajasd településről származó zsidó üzletember, Bürger Albert megvásárolta az akkori Marosvásárhely perifériáján található sörgyára melletti saroktelket, a kor egyik legimpozánsabb lakóépületének alapjait tette le. Azóta a szecessziós jegyeket hordozó neobarokk palota sorsa nagy fordulatokat vett: a sörgyárhoz tartozó impozáns lakóházból a második világháború után állami tulajdon lett, majd raktárépületként használták.

A hetvenes évektől az Avicola baromfitenyésztő vállalat működtetett itt népszerű vendéglőt, mely sokáig a vásárhelyiek kedvelt szórakozóhelye volt. Tisztázatlan körülmények között a 2000-es években a Romarta szerezte meg a tulajdonjogot, de semmit nem tett a megfelelő karbantartásért. Legutóbbi rendeltetését már romos állapotban teljesítette: a Vásárhelyi Forgatag, pontosabban a Szféra kulturális rendezvénysorozat egyik fő helyszíne volt.

Miután egyre többen szólaltak fel az egyre romosodó épület megmentése érdekében, egy román üzletember, Cosmin Pop vásárolta meg, aki szerencsére átérezte a műemlék restaurálásának felelősségét, így folyamatosan konzultált a szakértőkkel, az eredetihez minél hűebb munkálatokra törekedve. Szeretné, ha ismét népszerű vendéglő, szálloda és nyári kert működhetne az Aranykakasban.

Jó hír, hogy a felújítás a végéhez közeledik: Soós Zoltán polgármester Facebook-bejegyzése szerint három év után hamarosan végre ismét megnyithatja kapuit.

Hirdetés