Ilyen nincs: 95 százalékban elkészült autópálya szerződését bontaná fel a CNAIR

Júliusban még úgy volt, hogy hamarosan átadják a Szászsebes és Torda közötti autópálya utolsó szakaszait, a közútkarbantartó vállalat most szerződésbontással fenyegeti a 2-es szakasz görög kivitelezőjét.

Hirdetés

Azt már számtalanszor volt alkalmunk megtapasztalni Romániában, hogy soha nem állítható biztosra, hogy egy autópálya elkészült, és hamarosan átadják a forgalomnak. Ugyanis az utolsó száz méteren is hasalhat egy kivitelező, ahogy a Torda és Szászsebes közötti 2-es szakasz építésével megbízott görög vállalat esete is igazolja.

Az országos közútkarbantartó vállalat (CNAIR) szeptemberben kinevezett új igazgatója, Cristian Pistol, aki előzőleg a kormányfő infrastrukturális beruházásokért felelős tanácsadója volt, látogatást tett az építkezésen, és

nagyon nem tetszett neki, amit látott.

A 2-es szakaszon három kritikus pont található, amelyek megoldásával sehogy sem halad az útépítő. De a teljes szakaszon gondok vannak, például hiányzik a szalagkorlát, az állatok távoltartására szolgáló kerítés, az útjelzésekről nem is beszélve, állapította meg az igazgató.

Az Aktor azt állítja, hogy tartani tudja a november 15-i határidőt, de Cristian Pistol a gyenge mozgósítást és az építőanyaghiányt látva kételkedik ebben, ezért szerződésbontással fenyegette meg a görögöket. Azt kérte, hogy aktualizálják az ütemtervet,

pontos határidőket szabva a részmunkálatoknak.

Hirdetés

A 24,25 km-es szakaszt körülbelül öt évvel ezelőtt kellett volna átadni, az 550 millió lej összértékű szerződést ugyanis 2014 végén írták alá az Aktorral. A mostani késedelmet a Vajasdnál keletkezett talajcsúszással magyarázzák, de gondok vannak a tövisi vasúti felüljárónál és az enyedszentkirályi közúti felüljárónál is.

Hirdetés