Ilyen is csak Kolozsváron fordulhat elő: földalatti parkolóból csináltak illegális „luxuslakásokat”

A bíróság arra kötelezi az ingatlanfejlesztőt, hogy szüntesse meg az időközben jó pénzért eladott lakásokat.

Hirdetés

A csillagászati árairól híres kolozsvári ingatlanpiac egyik újabb bravúrját a Szamosfalvi úton vitte végbe egy ingatlanfejlesztő, ahol még 2016-ban épített két négyemeletes tömbházat 103 lakással. A luxuskategóriásként meghirdetett otthonokhoz elviekben 56 földalatti parkoló is tartozott, csakhogy később a parkolóhelyeket lakásokká alakították át, a bejáratokat tujákkal takarták el és eladták – természetesen ehhez semmilyen engedélyt nem kértek az önkormányzattól.

Így történhetett meg, hogy a parkoló ígéretével átvert lakástulajdonosok kénytelenek alternatív megoldásokat keresni autóik számára: elfoglalják a környék járdáit, a magánterületeket és a füvesített övezeteket is. Ez így megy 2017 óta.

Az önkormányzat pert indított az ingatlanfejlesztő, egy bizonyos Florin Larionesi ellen, amit mind első fokon, mind másodfokon megnyert. A vállalkozónak 50 ezer lej kártérítést kell kifizetnie és vissza kell állítania a parkolókat. Amennyiben 45 napon belül erre nem kerül sor, az önkormányzat közbeléphet, és az ingatlanfejlesztő költségére lebontathatja a parkolók helyén épült lakásokat. A patthelyzet azért alakult ki, mert a lakásokat azóta eladták, így egy kilakoltatási procedúra is bonyolítja a képletet…

Hirdetés