Ilyen az, amikor a rendőrség teszi a dolgát, hogy egy város elkerülje a vesztegzárat

Kolozsvárott ugyanis egyes szórakozóhelyek úgy viselkednek, mintha nem is lenne pandémia.

Hirdetés

Az ország nagyjából rájött: ahhoz, hogy meg lehessen fékezni a koronajárványt, bizonyos alapvető szabályokat be kell tartani, illetve tartatni. Például van egy olyan (népszerűtlen, de hasznos) intézkedés, miszerint a szórakozóhelyek belterei zárva tartanak, amíg a járványszámok indokolják, vagyis csak a nyitott teraszok működhetnek. Ez pedig a mostani télies időben nem vonz néptömegeket.

Igen ám, de mindig és mindenütt akadnak „ügyes” csávók, akik leleményesen kicselezik a szabályokat: ezzel egyrészt növelik a fertőzés kockázatát, másrészt mélyen lebecsülik a szigorú szabályokat betartó céhtársaikat. Az „ügyes” csávók igen gyakran azt csinálják, hogy teraszaikat (büdzsétől függően) szép vagy épp ronda „falakkal” veszik körül, afféle akváriumokat hoznak létre, ahol az iddogálni vágyó népek kedvezőbb hőmérsékleti körülmények között ücsöröghetnek. Oké, de a sok fal már zárt helyiséggé változtatja a teret, ami tilos. S akkor mi, mondják az „ügyes” csávók. Hát az, hogy jön a rendőr. Á, dehogy jön. S ha jön, intézzük.

És ez így ment például Kolozsváron is. Addig, amíg a rendőrség (megjegyezzük, elég későn) elhatározta, ne tovább. Péntek este nagy razzia zajlott a kincses város szórakozóhelyein: összesen 24 céget ellenőriztek. És bizony fülön csíptek pár ilyen „ügyes” csávót is. Így zárták be a Vivo (ex-Polus) bevásárlóközpont egyik zárttá varázsolt nyitott teraszát. És a tulajdonos kapott 10 000 lej bírságot.

A másik nagy fogás a Kolozsvár központjában már egy jó ideje szabályszegő módon működő Che Guevara nevű kocsma volt, amely a főtéri Jósika-palota belső udvarát, illetve az épület előtti térrészt sajátította ki terasz gyanánt, és pandémia idején is vígan működött. Ráadásul péntek este kereken 120 személy ücsörgött a belső teraszon, ami a járványügyi paraméterek figyelembe vételével szintén masszívan szabályellenes. A két teraszt itt is bezárták, a 10 000 lej bírságot kirótták, és pont.

Őszintén, nekünk sem tetszik, hogy zárva tartanak a kedvenc szórakozóhelyeink. (A komcsi tömeggyilkosról elnevezett létesítmény amúgy nem tartozik közéjük.) Viszont ha ez a szabály, akkor tartsuk már be. Mert ily módon esetleg sikerül elkerülni a vesztegzárat.

Hirdetés