Így kezelik majd a koronavírusos pácienseket az új járóbeteg-központokban

A hatóságok kidolgozták a módszertant, most már csak a központokat kell megnyitni.

Hirdetés

A koronavírus-járvány omikron variáns okozta ötödik hullámában az előzőeknél jóval több fertőzöttre számítanak a hatóságok, mivel az új vírusváltozat sokkal fertőzőbb az előzőeknél, és ez még akkor is megterhelheti az egészségügyet, ha az omikron elvileg enyhébb tüneteket okoz.

Ezért aztán a kormány úgy döntött: megpróbálja levenni a teher egy részét a kórházak sürgősségi osztályairól.

Ezt úgy akarja elérni, hogy országszerte 160 helyszínen olyan járóbeteg-ellátó központokat alakít ki, ahol az enyhe vagy közepes tünetekkel rendelkező fertőzötteket vizsgálják és kezelik majd, és az érintettek akár a vírusok elleni gyógyszereket is megkaphatják ott.

A hatóságok kidolgozták a módszertant is.

Az első lépés az, hogy ha valaki a fertőzés tüneteit észleli, maradjon otthon, és hívja fel a háziorvosát. Ezt követően jön a tesztelés: ezt mostantól az ezt vállaló háziorvosok is elvégezhetik, de erre szakosodott laboratóriumban, gyógyszertárban is elintézhető, illetve a kórházak sürgősségi osztályán vagy a 112-es sürgősségi számot tárcsázva is lehet tesztelést kérni.

Ha a teszt negatív, az eljárás egyértelmű, megállapítják, hogy az illető nem fertőzött, és megy minden tovább.

Ha a teszt pozitív, a páciens pedig súlyos állapotban van, akkor kórházba utalják.

Ha viszont pozitív a tesztje, de tünetmentes, vagy csak enyhe, esetleg közepesen súlyos tüneteket produkál,

akkor kerülhet sor a járóbeteg-központokra.

A tünetmentes páciensek esetében elegendő, ha a háziorvos ellenőrzi az állapotukat.

Hirdetés

Az enyhe vagy közepesen súlyos tüneteke mutató fertőzötteket viszont a járóbeteg-központokba utalják, ahol felmérik az állapotukat, és megkapják a szükséges kezelést is.

A központok a tervek szerint jövő héten nyílnak meg, és a hatóságok hamarosan közzéteszik azt az interaktív térképet is, amelyen mindenki megkeresheti a hozzá legközelebb eső ellátóközpontot és tesztelőhelyet.

Egyébként az omikron tényleg egyre jobban terjed: csak szerdán 91 újabb esetet mutattak ki, köztük négy gyerek is van.

A valós szám természetesen nagyságrendekkel nagyobb, a gyanú szerint már most az omikron okozhatja a fertőzések mintegy felét, de az is megtörténhet, hogy máris dominánssá vált.

Hirdetés