Hosszú idő után ismét üzent a nyilvánosságnak Ion Iliescu, hogy ne szenvedjünk nagyon a hiányától

Egy évforduló adta a veterán exelnök új bejegyzésének apropóját.

Hirdetés

Vélhetően sokan vannak, akikben időnként fölmerül: vajon mi lehet Ion Iliescu volt államfővel, aki a romániai rendszerváltozás kulcsfigurájaként 1990 után hosszú évekig volt az ország elnöke, és ebbéli minőségében hatalmas felelősség terheli azért, ahogy a rendszerváltás félrement.

Az egykori kommunista pártból „rendszerváltó” államfővé avanzsált, 92 éves veterán politikus hosszú hónapok után most ismét hallatott magáról: a Kormányőrség (SPP) megalakítása 32. évfordulójának szentelt blogbejegyzést.

Iliescu a nemzetbiztonságot szavatoló fontos tényezőnek nevezte a kormányőrséget, ezért

károsnak minősítette azokat a véleményeket, miszerint fel kellene számolni, hiszen az állami intézmények védelmét folyamatosan biztosítani kell.

Iliescu legutóbb tavaly decemberben írt blogbejegyzést, az 1989-ef forradalom évfordulója alkalmából, miközben sokan úgy vélik: éppen ő volt az, aki „ellopta” a forradalmat, hogy a kommunista elit másod- és harmadvonala a Securitatéval együtt átmenthesse a hatalmát.

Legutóbb 2017 márciusában jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor a legfelsőbb bíróságon kellett számot adnia a bírák előtt a forradalom idején kifejtett tevékenységéről, mivel

emberiesség elleni bűncselekmények miatt vádat emeltek ellene.

2019-ben az akkori kormány újabb csapást mért rá: megszüntette az általa vezetett Román Forradalom Intézetét, amit keresetlenül csak disznóságnak nevezett.

Hirdetés

És hogy miért érezte szükségét Iliescu, hogy most éppen a SPP megalakítása kapcsán szólaljon meg?

Nos, volt államfőként számos juttatás jár neki, az állam által szavatolt lakástól és tanácsadóktól a mintegy 11 700 lejes havi juttatáson át a személyes védelemig – amit éppen a kormányőrség lát el.

És amire múltbeli tevékenysége miatt igencsak nagy szüksége van.

 

Hirdetés