Hoppá: román nyelvtudás nélkül már spárgaszedőnek sem veszik fel az embert Nagy-Britanniában

Ez derül ki egy hirdetésből.

Hirdetés

Ha egyáltalán van olyan brit állampolgár, aki arra adná a fejét, hogy valamelyik hazai farmon idénymunkásként próbálja megkeresni a kenyerét, annak ellenére is komoly nehézségekbe ütközhet, hogy alapvetően olyan komoly hiány van a munkás kezekből, hogy jóformán lasszóval kell fogni a munkaerőt.

A jelek szerint ugyanis Nagy-Britanniában már nem elegendő a folyékony angolnyelv-tudás ahhoz, hogy valakit spárgaszedőnek alkalmazzanak: emellett folyékonyan kell románul vagy bolgárul is tudnia a jelentkezőnek.

Egy spárgatermesztéssel foglalkozó farm legalábbis ilyen tartalmú álláshirdetést tett közzé a Pick for Britain (Szüretelj Britanniáért) portálon.

Amelyet egyébként a brit kormány hozott létre, hogy megkönnyítse a hazai idénymunkások és a termelők egymásra találását.

A hirdetés értelmében az angol nyelvtudás csupán bizonyos posztokhoz szükséges, de speciel a meghirdetett „öntözési asszisztensihez” nem.

Mint ismert, Nyugat-Európa szerte a kelet-európai idénymunkásoktól függnek a termelők már évek óta, a koronavírus-járvány azonban keresztbe tett az együttműködésnek.

Hirdetés

Mivel pedig a britek nem szívesen végzik el a nehéz mezőgazdasági munkálatokat, az a helyzet fenyeget, hogy a termés megrohad a földeken.

A jelek szerint a farmok annyira megszokták a kelet-európai munkásokat, hogy nehezen tesznek le róluk, ezért a furcsa nyelvi követelmények.

Persze nem a parttalan szimpátiáról van szó.

Hanem minden bizonnyal azért, mert nekik nem kell annyit fizetni, mint a született briteknek.

Hirdetés