Fotó forrása: AutoEvolution

Hogy néz ki, és mit tud az első román fejlesztésű elektromos szuperautó?

Még a Tesla társalapítója is kíváncsi volt arra, hogy az adatok biztonságára szakosodott bukaresti cég milyen új technológiákat épített bele a Momentum nevű prototípusba.

Hirdetés

Az autógyártás csúcstechnológiájával foglalkozó óriásvállalatok már rég felismerték, hogy a szoftverfejlesztésbe való masszív pénzbefektetések nélkül nincs jövőjük az ágazatban, miközben a szoftvercégek is egyre inkább meg akarják mutatni, milyen lehetséges irányokat vehet az autógyártás.

Ez utóbbi jelenségre jó példa a CryptoDATA román cég, mely elsősorban a biztonságos kommunikációs megoldásokra szakosodott. Céljuk nem az autógyártás, csak meg akarták mutatni, hol tart, illetve milyen lehetőségeket rejt a technológiájuk, így elkészítették az első teljesen román fejlesztésű elektromos szuperautót, a Momentumot.

A névválasztás nem véletlen: szerintük most érkezett el az idő arra, hogy megjelenjenek az autóiparban, tekintettel arra, hogy egyre nagyobb hangsúly kerül a járművek szoftvereire, a be- és kimenő adatok biztonságának kérdésére. A prototípust nagy hírverés közepette mutatták be a napokban Bukarestben, a bemutatóra a Tesla társalapítója, Martin Eberhard is kíváncsi volt.

A CryptoDATA autója szem előtt tartja, hogy olyan mértékben megnő az elektromos áram iránti igény, hogy okos hálózatok gyors kiépítésére lesz szükség, ami az elektromos önvezető autók jövőjét is meghatározza. Az általuk alkalmazott blokklánc (blockchain) technológia biztosítani tudja a hálózatok közötti biztonságos információ-megosztást.

Hirdetés

A négy év alatt készült Momentum elektromos ellátását a padló alá beépített fő telep biztosítja, mely több, a hátsó részen elhelyezett tartalékakkumulátorra is rácsatlakoztatható. Hátsó hajtómotorokkal működik, ennek rendszerteljesítménye 804 lóerő, de igény esetén bővíthető. Az autó érdekessége a funkciókban rejlik.

A szabadalmaztatott prototípust a cég nem fogja gyártani, viszont szeretnék felkelteni a nagy gyártók érdeklődését a technológia iránt.

Hirdetés