Illusztráció: Valve/Half Life 2

Hivatalos: meghúzza a kormány a járványnadrágszíjat. Milyen szigorítások jönnek? (VIDEÓval)

A most bevezetett intézkedések egyelőre április 14-ig lesznek érvényben.

Hirdetés

A vészhelyzeti bizottság és a kormány egész délután az új járványügyi szigorításokról tárgyalt, a döntéseket pedig este ismertette Florin Cîțu miniszterelnök és csapata. Sejteni lehetett, hogy fájni fog.

Délután még arról is szó volt, hogy nyomós ok nélkül tilos lesz elhagyni a 3 ezrelék fölötti fertőzési rátával rendelkező településeket – ám ezt szerencsére elvetették.

Raed Arafat államtitkár felsorolta a változásokat:

  • 4 ezrelék fölötti ráta esetén az illető településen pénteken, szombaton és vasárnap előrehozzák az éjszaki kijárási tilalmat 20 órára, a boltok pedig már 18 órakor bezárnak ezeken a napokon. Ezt csak akkor oldják fel, ha 3,5 alá csökken a ráta.
  • 7,5 ezrelék fölött egész héten otthon kell lenni este nyolcra, és a boltok minden nap bezárnak délután hatkor, úgyhogy vegyen még munka előtt kenyeret, ha például Temesváron lakik.
  • A „magyar” húsvét éjszakáján, nagyszombatról húsvétvasárnapra virradóra (április 3–4.) éjjel kettőig lehet mozogni, hogy a hívek elmehessenek az éjjeli szentmisére.
  • A „román” húsvét éjjelén (május 1–2.) is hasonló lesz az intézkedés, ám ezt nem jelölték meg a kormányhatározatban, a mostani intézkedések ugyanis egyelőre március 14-ig lesznek érvényben.
  • 4 ezrelék fölött bezárnak a sport- és fitnesztermek (3,5 alatt nyitnak csak újra).

Cîțu azt is elmondta, hogy nagyon sok vakcinánk van: március végére lesz 2,6 millió, április végére 4,5 millió, szeptemberre pedig már 25,7 millió adag oltás érkezik, jelenleg viszont csak 771 ezer ember van a várólistákon. A miniszterelnök biztos fél, hogy ránk rohad a sok szer, mert újra felhívta a figyelmet az oltakozás fontosságára.

Hirdetés