Hírek pénteken: Magyar tornászfiút kínoztak román társai. Kiengedtek egy sorozatgyilkost a nagybányai börtönből

Egy kis helikopter pedig két benzinkútnál is leszállt tankolni, majd repült tovább – a hatóságok nem díjazták a mutatványt.

Hirdetés

Durván megaláztak társai egy magyar tornászfiút a román ifi válogatott edzőtáborában

Bántalmaztak, kínoztak és megaláztak egy 15 éves lugosi magyar tornászfiút szintén kiskorú társai a román ifjúsági tornászválogatott edzőtáborában.

A történtekről a sporttémákkal foglalkozó ProSport portál számolt be névtelen forrásokra hivatkozva. A súlyos incidens a válogatott resicabányai edzőtáborában történt.

Az idézett források szerint a fiatal sportolók bulit rendeztek, italozással és cigarettázással, majd a mulatozás hevében két tornász szórakozásból a fűtőtesthez kötötte K. Z.-t, levetkőztették, megnyírták, alkoholt itattak vele, lehamuzták és szexuális aktust mímeltek vele. Közben azt ordították neki, hogy „Te magyar!”.

A bántalmazott fiú másnap hazautazott Lugosra és elmesélte a szüleinek.

A ProSport szerint az ügyet a jelek szerint el akarják tussolni. A férfi tornászválogatott vezetője, Răzvan Șelariu nem kívánt nyilatkozni az ügyben és a tornászszövetséghez irányította a kérdéseket. A Román Tornászszövetségnél (FRG) azt válaszolták, hogy tudnak a történtekről, de egyelőre semmilyen intézkedést nem hoztak, az incidens megvitatását pedig elhalasztották a vezetőbizottság egy későbbi gyűlésének időpontjára.

Az ügy furcsaságát fokozza, hogy az áldozat apja sem akart beszélni a történtekről, csak annyit mondott, hogy nem tettek feljelentést a rendőrségen és hogy ő semmit nem tud mondani a fia bántalmazásáról.

A Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke, Elisabeta Lipă pénteken hivatalos magyarázatot követelt a történtekre a tornászszövetségtől. A FRG válaszából – amit a ProSport ismertet –, kiderül, hogy Răzvan Șelariu március 18-án javasolta a szövetségnek K. Z. kizárását a válogatott keretből, mivel a fiú szerinte nem fejlődik, nem megfelelően viselkedik, és konfliktusban áll a többi sportolóval és az edzőkkel.

Ugyanazon a napon a fiú szülei jelezték a FRG-nek, hogy a fiút bántalmazták és megalázták. Két nap múlva a teljes ifi válogatott az edzőkkel együtt Bukarestbe utazott, hogy ott folytassa a felkészülést az Európa-bajnokságra. Az értesülések alapján az FRG vezetése találkozót hívott össze a kerettel és az edzőkkel, hogy kiderítse, mi is történt Resicabányán. A megbeszélésen kiderült, hogy egy több éve fennálló helyzetről van szó. Ezért március 28-án egy újabb találkozót tartottak, ezúttal a szülők részvételével is, a találkozó végén pedig a résztvevők megállapodtak abban, hogy többé nem fog előfordulni semmi olyasmi, ami korábban történt. A tornászok bocsánatot kértek egymástól és az edzőktől is.

Arról is szó esett, hogy K. Z. továbbra is az ifi tornászválogatott tagja kíván lenni, de a továbbiakban Lugoson folytatja a felkészülést. A további lépésekről, az esetleges fegyelmi intézkedésekről a továbbiakban döntenek, miután teljes mértékben kivizsgálták az ügyet – írja válaszában az FRG.

Az ügyben megszólalt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is a Facebook-oldalán:

Kiengedtek egy sorozatgyilkost a nagybányai börtönből

Életfogytiglant kapott, de még 25 évet sem ült le büntetéséből egy sorozatgyilkos, aki 11 hajléktalant ölt meg 2000-ben Nagybányán.

Grigore Botát ugyanabban az évben, decemberben zárták börtönbe, az ítélet szerint élete végéig. A férfi 2023-ban, miután betöltötte 65-ik életévét, büntetéscsökkentési kérelmet nyújtott be a bíróságon, amely tavaly decemberben elfogadta a kérést, így Bota pénteken kijöhetett a börtönből – írja az Informația Zilei című Szatmár megyei portál. A férfi dél körül lépett ki a börtön kapuján, egy barátja várta.

Hirdetés

Bota az utóbbi 35 év legtöbb áldozattal végző romániai sorozatgyilkosának számít. A gyilkosságokat 2000 áprilisa és augusztusa között követte el. Összesen 11 embert ölt meg, mind hajléktalanokat. Áldozatainak alkoholt ígért szexuális aktusokért cserébe, majd agyonverte őket. A holttesteket a nagybányai vasútállomás környékén vagy a Zazar folyó partján rejtette el. Úgy bukott le, hogy a tizenkettedik áldozatának sikerült elmenekülnie és riasztania a hatóságokat.

Grigore Bota csak három gyilkosságot vallott be, de a nyomozás során bizonyítékot találtak a a hét másik ember megölésére is.

A portál szerint a gyilkosságok elkövetése idején a férfi beteghordozóként dolgozott egy nagybányai klinikán. Bota 27 évesen megnősült, felesége pedig elfogadta, hogy továbbra is férfiakkal létesít szexuális kapcsolatot.

Útszéli benzinkutaknál szállt le tankolni egy német turista a helikopterével Fehér és Argeș megyében – a hatóságok nem díjazták

Egy turista leszállt a helikopterével egy útszéli benzinútnál a Fehér megyei Alvincen, a kút dolgozói segítségével betolta a gépet az üzemanyagpumpához, teletankolta száz liter szuper 98-assal, majd fizetett a pénztárnál és lazán tovahussant a kis légi járvánnyal – írta az Alba24 helyi hírportál. Később a gép ismét leszállt tankolni Argeș megyében. A gép ugyan különleges üzemanyaggal működik, de szükség esetén autóbenzin is tölthető bele.

A portál szerint a kétszemélyes könnyű helikoptert egy németországi turista vezette, aki társával együtt így utazgat Romániában.

A nem mindennapi tankolás azonban törvényességi kérdéseket is felvet, a Polgári Légi Közlekedési Hatóság pedig a médiában megjelent információk alapján vizsgálatot indított az ügyben. Kiderítették, hogy a Robinson R44-es típusú, könnyűszerkezetű helikoptert az Amerikai Egyesült Államokban jegyezték be és valóban egy német állampolgár vezette.

A két leszállással a pilóta megsértette a légi közlekedésre vonatkozó törvényes előírásokat, amelyek szerint a helikopterrel csak repülőtereken szállhat le, kivéve ha vészhelyzetről van szó. A hatóság szerint pedig a Fehér és Argeș megyei tankolós leszállások nem tekinthetők vészhelyzetnek. Az ultrakönnyű repülőgépek vagy helikopterek leszállhatnak ugyan reptereken kívül is, de csak legalább 150 méterre bármilyen lakott területtől épülettől.

A repülésügyi hatóság jelentette az ügyet az amerikai és a német társhatóságoknak. A pilóta nem csak pénzbírságra számíthat, de a pilótaengedélyét is elveszítheti.

 

 

Hirdetés