Hírek csütörtökön: Nem tetszik az oroszoknak a romániai NATO-bázis bővítése. Nem lesz hétvégi boltzár

Egy brassói önkormányzati képviselő pedig online közvetítette a gyűlés résztvevőinek, amint a vécén ül.

Hirdetés

Nem lesz hétvégi boltzár – a kormányfő pontot tett a vita végére

Tíz nappal ezelőtt a kiskereskedők országos egyesülete előállt egy javaslattal, miszerint hétvégén legyenek zárva a nagy bevásárlóközpontok, hipermarketek, a kisebb boltok forgalma ugyanis jelentősen lecsökken szombaton és vasárnap, amikor a lakosság a bevásárlást intézi.

A javaslatot eljuttatták a kormánynak, amely konzultációt indított a témában, ennek során felmerült egy sor megoldási lehetőség, többek között az is, hogy a hipermarketek csak délig tartsanak nyitva. A kormány megvizsgálta az elképzelés megvalósíthatóságát, lehetséges következményeit és társadalmi fogadtatását is. A kérdést az is bonyolította, hogy a a nagy áruházláncok képviselői jelezték: akár el is bocsáthatják alkalmazottaik egy részét, ha a hétvégi boltbezárás valamilyen formában megvalósul. Kormányzati szinten is megfogalmazódott az az ellenvélemény, hogy az embereknek hétvégén van szabadideje, akkor mennek el vásárolni, például Florin Barbu mezőgazdasági miniszter leszögezte: nem szabhatja meg, hogy az emberek mikor intézzék a bevásárlást, ezért nem támogatja a boltzárat.

A különböző szempontok mérlegelése után most úgy tűnik, a kormány pontot tett a vita végére. Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején bejelentette: nem lesz semmiféle boltzár a hétvégén. Mint mondta, a kormány tárgyalt a kiskereskedőkkel, a nagy áruházak képviselőivel, meghallgatta a társadalom véleményét is és arra a következtetésre jutott, hogy a hipermarketek hétvégi bezárása nem időszerű kérdés. „Le akarom zárni ezt a témát (…) Nem lesz bezárás” – szögezte le Ciolacu.

Az oroszoknak nagyon nem tetszik a Konstanca melletti NATO-bázis fejlesztése

A Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu településen működik Románia legnagyobb katonai bázisa, amely egy ideje NATO-bázisként működik, és ahol állandó külföldi katonai jelenlét is van (több mint háromezer francia, amerikai és olasz katona tartózkodik ott). Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt különösen felértékelődött a bázis szerepe, repterét rendszeresen használják a Fekete-tenger térségében járőröző amerikai és más NATO-tagállambeli katonai repülőgépek.

Nemrég jelent meg az információ, miszerint a Kogălniceanu bázison jelentős fejlesztési munkálatokba kezdenek – egy akár húsz évig is tartó, 2,5 milliárd eurós bővítési program keretében egy egész várost építenek fel, amely tízezer katonát képes befogadni, és ahol fegyverraktárak, kifutópályák, hangárok, de a személyzetnek iskolák, óvodák, boltok és kórház is működik majd. Fejlesztik a bázis technikai kapacitásait is, új elektronikai rendszereket és fejlett légvédelmet is kap majd.

A katonai bázis bővítése persze nem tetszik az orosz vezetésnek. Az orosz külügyminisztérium csütörtökön azt közölte az állami RIA hírügynökséggel, hogy Moszkva álláspontja szerint a NATO kelet-európai és fekete-tengeri tevékenységének célja felkészülni egy lehetséges konfliktusra Oroszországgal és példaként említette a Kogălniceanu-bázis fejlesztését.

„Ez a tevékenység provokatív, fokozza a katonai feszültségeket Oroszország határai mentén és veszélyt jelent országunk biztonságára” – idézte a RIA az orosz külügyminisztérium álláspontját. A hírügynökség szerint Moszkva figyelemmel követi Románia lépéseit, felméri a lehetséges kockázatokat és a katonai tervezés során figyelembe is veszi majd azokat.

Online önkormányzati gyűlés közben végezte nagydolgát egy brassói városi tanácsos

Hirdetés

Az online tartott gyűlések, értekezletek és megbeszélések a pandémia idején terjedtek el világszerte, mivel a járványvédelmi korlátozások miatt csak így lehetett biztonságosan megtartani az ilyen eseményeket. Történt is rengeteg kisebb nagyobb incidens a bekapcsolva felejtett kamerák előtt, volt, amikor az értekezlet résztvevői teljes létszámban végignézték, amint valamelyik kutyája vagy macskája leverte a vázát, mások a családi ügyeiket intézték, de olyan is előfordult, hogy valaki meztelenül sétálgatott a bekapcsolt Zoom-kamera előtt.

Hasonló malőr történt most egy brassói városi önkormányzati képviselővel is, aki a tanács egy online tartott bizottsági ülésén a résztvevők szeme láttára vonult el a vécére, ahonnan a telefonján futó Zoomon élőben közvetítette, amint éppen nagydolgát végzi. Aztán a papírtépés után a WC-közvetítés egyszer csak félbeszakadt, a PNL-tanácsos vélhetően észbe kapott és bontotta a kapcsolatot. A produkciót élőben közvetítették a brassói városháza Facebook-oldalán, így a város ügyei iránt érdeklődő polgárok is végignézhették.

 

 

Hirdetés