Hiányzik már egy mozis élmény? Akkor ennek a hírnek örülni fog

Erdélybe is megérkezik a „magyar Trainspotting”, a heroinról sikeresen lejött Szabó Győző önéletrajzi könyve alapján készült Toxikoma.

Hirdetés

A téli ünnepekre való hangolódáshoz talán kevésbé passzol, de tanulságokkal bőven szolgál a heroinhasználatról való leszokás pokoli történetét bemutató magyar film, a Toxikoma, melyet december 10-től, a Filmtett Egyesület forgalmazásában vetítenek a romániai mozikban. Herendi Gábor legújabb közönségfilmje a népszerű színész, Szabó Győző önéletrajzi könyve alapján készült, mely annak idején bestseller lett. A színész a film elkészülténél executive producerként bábáskodott, az alkotók munkáját ugyanakkor a hitelesség kedvéért több szakember segítette.

A filmnek erdélyi vonatkozása is van, hiszen két jelentős szerepét is erdélyi származású színész – Bányai Kelemen Barna és Török-Illyés Orsolya – alakítja. A 18-as korhatárral forgalmazott filmdráma hamarosan több romániai moziban is elérhetővé válik: december 10-i, kolozsvári premierje a Győzelem (Victoria) moziban lesz. Az este 8-kor kezdődő vetítésen és az azt követő közönségtalálkozón részt vesz a film egyik kulcsszerepét alakító Török-Illyés Orsolya. A filmet december 13-án, 14-én s 16-án lehet még megnézni a kincses városban. Szintén december 10-én vetíti a Toxikomát a bukaresti Európa mozi és a craiovai Patria mozi is. A bukaresti Román Parasztmúzeumban 10-én és 11-én lehet majd beülni a Toxikomára.

A filmbeli Szabó Győző és Csernus Imre összecsapása a pszichiátrián Székelyföldön is nézhető lesz: a Csíki mozi december 10-én, 11-én és 12-én vetíti, szintén jövő péntekre tűzte műsorára a Vigadó Művelődési Ház Kézdivásárhelyen, a Kovásznai Művelődési Ház és a székelykeresztúri mozi. A székelyudvarhelyi Művelődési Házban szintén bemutatják még karácsony előtt (az időpontokat később közlik), a sepsiszentgyörgyi Művész mozi pedig többször is vetíti december 10-ével kezdődően.

Hirdetés