Hiába ül jókora saját készleten Románia, mégis a rettegve gyűlölt oroszoktól kellett földgázt vásárolnia

Az orosz medve alaposan megszedte magát a román illetékesek tökéletlensége miatt.

Hirdetés

Miközben Romániában gyakorlatilag minimális követelmény az oroszellenesség ahhoz, hogy valaki bekerülhessen a jobb szalonokba, kiderült, hogy az ország az orosz Gazprom vállalat egyik legjobb ügyfele.

Már a Gazprom szempontjából.

Az orosz földgázóriás által most közzé tett adatok szerint ugyanis az év első nyolc hónapjában az európai országok közül Romániában nőtt a cégtől vásárolt földgáz mennyisége a legnagyobb mértékben.

Bukarest konkrétan

344 százalékkal több földgázt vásárolt a cégtől eddig idén, mint a tavalyi év első nyolc hónapjában.

A Gazprom szépen kaszált, hiszen összességében 19,4 százalékkal nőtt a külföldön eladott gáz mennyisége, ami elérte a 131,3 milliárd köbmétert.

Románia után a második helyen Törökország áll a még több orosz gázt vásároló országok listáján: 173,6 százalékkal nőtt a Gazpromtól beszerzett gáz mennyisége idén a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a harmadik helyen Szerbia áll 123,9 százalékkal. Németország a maga 39,3 százalékával csak a negyedik helyre volt jó.

Vagyis Románia illusztris társaságban végzett az első helyen.

Ami azonban egyáltalán nem számít dicsőségnek.

Főleg azért nem, mert az ország maga is jelentős földgázkészletekkel rendelkezik.

Hirdetés

Ehhez képest a belföldi kitermelés csökkent – ennek is tudható be az import növekedése –, ráadásul vannak olyan készletek is, amelyek csak elméletben léteznek, mivel még el sem kezdődött a kitermelésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítése.

A Fekete-tenger kontinentális talapzatának romániai szakasza alatt jókora gázlelőhelyeket fedeztek fel, a kitermelést azonban évek óta halogatják, mivel még mindig nem fogadták el az azt szabályozó kerettörvényt, amelyet a kitermelési licenccel rendelkező cégek kértek.

A jelenleg hatályos jogszabályt még a szociáldemokrata kormányzás idején fogadták el, az viszont nem tetszik a cégeknek.

A tavaly kormányra került Orban- majd a Cîțu-kabinet is ígéretet tett a jogszabály módosítására, azonban ez mind a mai napig nem történt meg a különböző érdekellentétek miatt.

Így aztán Románia ül a saját gázkészletein, miközben fizet a rettegve gyűlölt oroszoknak, mint a katonatiszt.

Hirdetés