Kép: Veres Nándor

Hiába a járvány, a székely autonómia napját idén is megünnepelték

Sőt Potápi Árpád János is ellátogatott Madéfalvára, ahol az autonómiaigény megfogalmazásának és a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés aláírásának fontosságáról beszélt.

Hirdetés

A székely autonómia napja lehetőséget ad arra, hogy megfogalmazzuk kéréseinket az autonómia kapcsán – mondta vasárnap az ünnepnap alkalmából Potápi Árpád János, a Miniszerelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Madéfalván megszervezett ünnepségen.

Potápi szentmisén vett részt, majd azt követően emlékeztetett, hogy tavaly ősszel a magyar országgyűlés a 2020-as évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánította.

„A Kárpát-medence és a nagyvilág magyarjai számára szerettünk volna lehetőséget nyújtani, hogy közösen emlékezhessünk meg a száz éve történt – Trianoni döntés – eseményekre. Nemkülönben emlékezzünk azokra, akiknek köszönhetően ma is itt vagyunk, akik a vállukon vitték tovább az országot és a nemzetet”– mondta. „Mi tesz minket mássá a többi nemzettől? Minket magyarrá tesz a közös történelmünk, nyelvünk, származástudatunk és ünnepeink” – mondta Potápi.

Mint emlékeztetett, a Székely Nemzeti Tanács határozata alapján 2015 óta október utolsó vasárnapja a székely autonómia napja. „Ilyenkor őrtüzeket, mécseseket gyújtunk szerte a világon, ahol magyarok élnek. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy megfogalmazzuk kéréseinket az autonómia kapcsán, hogy kifejezzük, mi is részesei vagyunk a világnak – figyelmeztetett az államtitkár.

Felidézte: ennek érdekében a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezésre egymillió kétszázötvenezer aláírás ugyan összegyűlt a májusi határidőig, de az országokra lebontott kvóták nem mindenhol érték el a küszöböt.

Hirdetés

Potápi ezért a kezdeményezés aláírására buzdított.

Az eseményről további részleteket itt olvashat.

Hirdetés