Hétfői hírmix: Tusványosra mennek az úzvölgyi keresztállítók, megvannak az új miniszterek, kamionstop a hőség miatt

Mihai Tîrnoveanuék megint megmutatnák Orbán Viktornak, ki az úr Romániában. A kánikula miatt a fél országban korlátozzák a nehéz kamionok közlekedését. Szerdán teszi le az esküt az új munkaügyi és a családügyi miniszter.

Hirdetés

Megint Tusványoson akcióznának a román nacionalisták

„Szombaton Tusnádfürdőn román karokra van szükség” – hirdette meg hétfőn hétvégi terveit Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja román nacionalista szervezet vezetője. Az úzvölgyi katonatemetőben zajlott keresztállítási botrányokról elhíresült Tîrnoveanu a tusványosi nyári szabadegyetem helyszínére hívta támogatóit, hogy szombaton fél tizenegykor, Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszéde alatt transzparensekkel tiltakozzanak és román nemzeti zászlókat emeljenek a magasba.

A Nemzet Útja vezetője Facebook-üzenetében felidézte, hogy egy évvel ezelőtt ő és néhány társa jelen volt Tusványoson és szintén az Orbán-beszéd alatt egy „Valami örök: Erdély román föld” feliratú transzparenst mutattak fel, mire a biztonságiak kikísérték őket a tábor területéről.

Most azt ígéri: ezúttal nem fogják kicsavarni a kezéből a bannert és nem is fognak elmenni a helyszínről („menjenek el ők!”).

Tîrnoveanu arról is ír, hogy az Ortodox Testvériség elnevezésű szervezet is csatlakozik a Nemzet Útjának akciójához. Dan Grăjdeanu, az Ortodox Testvériség vezetője szombaton tett közzé a Facebook-oldalán egy videót, amelyben jelzi, hogy ott lesznek Tusványoson, hogy tiltakozzanak Orbán beszéde alatt, a magyar miniszterelnök ugyanis szerinte az úzvölgyi katonatemető ügyét is rendezni akarja. Orbánnak különben is az a célja, hogy elcsatolja Erdélyt Romániától – mondja Grăjdeanu.

Kamionstop a fél országban a kánikula miatt

Huszonegy megyében nem közlekedhetnek a közutakon a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek a július 17-19 időszakban 12 és 20 óra között – jelentette be az Országos Közútkezelő Társaság. A korlátozást a kánikula miatt vezették be, ezekben a napokban ugyanis 37-37 celsius fokot is mutathatnak a hőmérők, az ország jelentős részében pedig narancssárga hőségriadó van érvényben.

A kamionstop az ország huszonegy megyéjére érvényes, Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Bihar, Vrancea, Galac, Buzău, Brăila, Ialomița és Călărași megyében. A korlátozás alól vannak kivételek is, mint például a személyszállító, a romlandó árut és élő állatokat szállító kamionok, a katasztrófaelhárítás járművei, az üzemanyag- és vízszállítók.

Két nőt jelölt munkaügyi és családügyi miniszternek a PSD

Hirdetés

Simona Bucura-Oprescu lesz az új munkaügyi miniszter, Natalia Intotero pedig a családügyi tárca vezetését veszi át – döntött hétfőn a PSD vezetősége. A Brüsszelben tartózkodó Klaus Iohannis államfő tudomásul vette a jelöléseket és elmondta, hogy a két miniszterjelölt szerdán teheti le a hivatali esküt.

A két miniszteri poszt Marius Budăi munkaügyi tárcavezető és Gabriela Vrânceanu Firea családügyi miniszter lemondása után üresedett meg, miután óriási botrány robbant ki azt követően, hogy Ilfov megyei idősotthonokban uralkodó embertelen állapotokra derült fény.

A leendő miniszterek parlamenti képviselők, Natalia Intotero a képviselőház oktatásügyi szakbizottságának elnöke, korábban a Dăncilă-kormány határon túli románokért felelős minisztere volt, az előtt pedig külügyi államtitkár a Ponta-kormányban. Simona Bucura-Oprescu jelenleg a képviselőház közigazgatási és területrendezési szakbizottságát vezeti.

 

Hirdetés