Hétfői hírmix: a 148 ezer eurós tévék, a 80 millió covid-elleni oltás és a DNA, a hátbaszúrt iskolai nevelő

Az idei Fekete Pénteken öt vásárló lazán kifizette egy lakás árát egy-egy televízióért. Négyszer lehetett volna beoltani az ország lakosságát az oltásokkal, amelyekre Románia leszerződött. Egy diáklány késsel leszúrta a pedagógust az iskolában Nagyváradon.

Hirdetés

Televízió 148 ezer euróért, divatcipő 3000-ért – ezeket vásároltuk a Fekete Pénteken

Dörzsölhetik a tenyerüket a kereskedők, a két héttel ezelőtti Fekete Pénteken ugyanis a romániaiak az előző évinél többet, több mint 25 millió eurót költöttek el kedvezményes vásárlásokra – derül ki egy digitális piackutatással foglalkozó ügynökség adataiból. A cég több mint 400 romániai online bolt november 10. és 12. közötti adatait elemezte, ezekből pedig azt látszik, hogy 12 százalékkal növekedtek az eladások, 13 százalékkal nőtt az online vásárlók száma, míg idén 4 százalékkal több tranzakció történt, mint tavaly.

Az idei legdrágább eladott tétel egy televízió volt, amely nem kevesebb, mint 148 ezer euróba került. Ebből a televízióból az idei Fekete Pénteken öt darabot adtak el, összesen 740 ezer euróért. A második legdrágább árucikkek egy 3000 eurós edzőcipő és egy hasonló árú babakocsi volt.

Az árengedményekre vadászók vásároltak összesen 14 500 mobiltelefont, ötezer játékkonzolt, 4500 gépkocsiabroncsot, 27 pár Dolce&Gabbana Portofino sportcipőt (ezeknek párja kb. 2600 lejbe kerül). Szintén érdekes adat, hogy valaki egy tételben vásárolt 16 pár női cipőt, összesen 4320 lej értékben.

A rendelések átlagértéke 126 euró volt, viszont az emberek összességében kevesebb és kisebb értékű termékeket vásároltak, mint tavaly. A kimutatást készítő cég szerint a kereskedők elégedettek az idei fekete pénteki működésükkel.

Egy diáklány késsel leszúrta az iskolai nevelőt Nagyváradon

Egy nagyváradi középiskola 16 éves diákja – egy lány –, hétfő reggel rátámadt az iskola nevelőjére és egy késsel hátba szúrta a 41 éves férfit – írta az Ebihoreanul.ro helyi portál.

A lányt, aki a nagyváradi Traian Vuia Műszaki Kollégium bentlakásos tanulója, az édesanyjával együtt behívták igazgatói beszélgetésre egy magaviseleti probléma miatt. A lány a ruhája alá rejtett késsel lépett be az irodába, majd az iskolaigazgató és az anyja jelenlétében rátámadt a nevelőre és hátba szúrta a 20 centiméteres késsel. A szúrás akkora erővel történt, hogy a penge elérte az áldozat mellhártyáját. A férfit kórházba szállították és megoperálták, a lányt őrizetbe vették és gyilkossági kísérlet miatt bűnvádi eljárás indult az ügyben.

Az iskola igazgatója szerint a lány tettének indítéka az volt, hogy a líceum bentlakásában dolgozó nevelő korábban, az esti villanyoltás után rajtakapta egy fiúval a kollégiumi szobájában és figyelmeztette, hogy ez szabályellenes.

A diáklány egyébként kiváló tanuló, érdemösztöndíjas és osztályelső, korábban nem voltak magaviseleti problémái.

Hirdetés

Az oktatásügyi minisztérium adatai szerint a 2021-2022-es tanévben országosan több mint 9700 erőszakos incidens (személy és javak elleni támadás vagy biztonsági incidens), történt a romániai iskolákban.

Az ország minden lakóját négyszer lehetett volna beoltani a leszerződött 80 millió covid-oltással

A múlt héten robbantotta a bombát a korrupcióellenes ügyészség (DNA), amikor csütörtökön bejelentette, hogy kéri egy volt miniszterelnök és két egykori egészségügyi miniszter mentelmi jogának megvonását. Vagyis hogy a szenátus és az államelnöki hivatal engedélyezze, hogy a DNA indíthasson bűnvádi eljárást Florin Cîțu volt miniszterelnök, valamint Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă korábbi egészségügyi miniszterek ellen a covid elleni védőoltások beszerzése kapcsán. A DNA szerint az érintettek több mint egymilliárd eurós lyukat ütöttek az állami költségvetésen a pandémia idején, mivel a szükséges mennyiségnél közel 53 millióval több adag oltás (Pfizer és Moderna) beszerzését rendelték el, ezzel pedig megszegték a törvényt és nem mérték fel a reaális szükségletet.

Alexandru Rafila jelenlegi egészségügyi miniszter hétfőn konkrét számadatokkal szolgált az oltások beszerzésével kapcsolatban. Mint mondta, Románia összesen 80 millió adag covid elleni oltásra szerződött a gyártó gyógyszeripari cégekkel. Ebből a kormány ténylegesen megvásárolt 35 millió oltást összesen 2,5 milliárd lej (kb. 500 millió euró) értékben. Ebből a mennyiségből 10 millió adagnak lejárt a szavatossági ideje és megsemmisítették (vagy ezután fogják megsemmisíteni).

A DNA-ügyet Rafila nem kívánta kommentálni, szerinte meg kell várni a vizsgálat végét.

Klaus Iohannis államfő egyébként hétfőn engedélyezte a bűnvádi eljárás elindítását Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă ellen, a szenátus pedig szerdán dönt Florin Cîțu mentelmi joga ügyében. A volt miniszterelnök azt mondta: áll elébe a vizsgálatnak és arra biztatta a törvényhozást: vonja meg a mentelmi jogát, hogy tisztázhassa magát.

 

Hirdetés