Hét évvel a Colectiv-tragédia után még mindig alig több mint 30 kórházi ágy áll a súlyos égési sérültek rendelkezésére

Ez a szám két év alatt nőni fog, de nem eléggé.

Hirdetés

Hét évvel a bukaresti Colectiv nevű klubban történt tragédia óta – mint ismert, egy egykori gyárépületben megrendezett koncerten tűz ütött ki, amely a helyszínen több tucat halálos áldozatot követelt, majd sok sérült a kórházban halt meg – még mindig nincs elegendő ágy a súlyos égési sérültek kezelésére.

Ezt Alexandru Rafila egészségügyi miniszter ismerte be.

Mint mondta, jelenleg az országban 300 ágy van elkülönítve a könnyebb égési sérülést szenvedett betegeknek,

a súlyosabb eseteket viszont csupán 34 ágy várja

– ezek nagy része Bukarestben van, de Temesváron és Jászvásáron is kialakítottak néhányat.

Emellett Brassóban és Craiován is esély mutatkozik három-három ágy beüzemelésére, de ehhez a szükséges egészségügyi személyzetet is biztosítani kell.

Egy, a Világbank által finanszírozott projekt részeként

2024-re megközelítheti a 60-at a helyek száma,

Hirdetés

mivel Marosvásárhelyen 9 ágyat alakítanak ki, a temesváriakét ötről kilencre emelik, és Bukarestben is 16-tal nő a helyek száma.

Azonban azt Rafila is elismeri: ez még mindig kevés, ha a Colectiv-tragédiához hasonló súlyos, több tucatnyi áldozattal járó incidens következne be, akkor ismét csak nem tudna mindenkit ellátni a rendszer.

Ezért a tervezett ágyszámnövelés mellett biztosítani kell a lehetőséget, hogy külföldre is szállítsanak súlyos sérülteket – Belgiummal épp most kötöttek erről megállapodást -, végül pedig komoly nevelő és tájékoztató kampányokra van szükség, hogy elkerülhetőek legyenek a sok áldozattal járó tragédiák.

Hirdetés