Hazaérkeztek az Afganisztánból kimenekült román állampolgárok

A tizenöt személyt egy román katonai gép hozta az országba.

Hirdetés

Nagyon nehéz biztonsági feltételek közepette, összehangolt titkosszolgálati, katonai és külügyi erőfeszítések eredményeképpen sikerült megszervezni annak a tizenöt román állampolgárnak az Afganisztánból való kimenekítését, akik szombaton érkeztek meg Romániába – mondta Klaus Iohannis. Az elnök azt követően nyilatkozott, hogy a tizenöt román állampolgárt és négy bolgárt szállító egy C-130 Hercules katonai repülőgép leszállt az otopeni 90-es légibázison.

Az amerikai csapatok kivonulása után néhány nap alatt a tálibok kezére került Afganisztánból nagyon sok külföldi állampolgár menekült el. A kabuli reptérről eddig összesen 46 román állampolgárt sikerült kimenekíteni. Az elmúlt napokban mintegy 30 román hagyta el Afganisztánt különböző – nem román – katonai gépek fedélzetén. A román légierő néhány nappal ezelőtt egyetlen személyt, majd egy nap múlva még egy románt és egy-egy brit, bolgár és amerikai állampolgárt tudott a szomszédos Pakisztánba, Iszlamabadba vinni. A menekülő külföldi állampolgárok különféle nemzetközi szervezetek vagy magáncégek alkalmazottaiként tartózkodtak Afganisztánban.

Jelenleg további 17, Afganisztánban tartózkodó román állampolgárról tudnak a bukaresti hatóságok, ők egyelőre nem igényeltek segítséget a távozásukhoz.

Hirdetés