Illusztráció: Pixabay

Hárman megvakultak fél szemükre, de a csíkszeredai kórház szerint nincs is semmi látnivaló

De „az állapotuk javult, nincsenek fájdalmaik” – közölte a kórház, miután a páciensek egyik szemükre elveszítették a látásukat

Hirdetés

A történet helyszíne a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztálya, ahová nemrég 14 páciens szemfertőzés miatt került vissza, miután szürkehályog-műtéten estek át. A betegek mindannyian endoftalmitiszben szenvedtek, ami a szemüreg belső rétegeinek gyulladása.

A kórházban azóta belső ellenőrzést indítottak és kiderült, hogy hat beteg esetében Pseudomonas aeruginosa baktérium jelenlétét mutatták ki a vizsgálatok.

„6 betegnek különböző mértékben romlott a látása a műtött szemén, 5 páciensnél nem okozott, illetve csak kismértékben okozott látásromlást a gyulladás”

– írta szerdai közleményében a kórház.

Csakhogy azt is írják:

„Három betegnél járt az endoftalmitisz jelentős következménnyel, jelenleg az ő állapotuk is javult, nincsenek fájdalmaik, tüneteik”

Nos, mint kiderült, de erről a kórház elfelejtett (?) beszámolni, a fertőzés szövődményei miatt

a három betegnek valójában ki kellett operálni a szemgolyója egy részét.

Hirdetés

De most már jól vannak, nincsenek tüneteik és elhagyhatták a kórházat (!!!!!) – reagált az egészségügyi intézmény az Agerpres megkeresésére.

A kórházi vizsgálat során egyébként nem sikerült azonosítani a fertőzés forrását.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége pénteken sajtótájékoztatót tartott, amelyen elismerték a történteket.

„Mind a 14 beteg elhagyta a kórházat, három páciens esetében pedig súlyos következményekkel járt a fertőzés, ők elveszítették egyik szemükre a látásukat” – mondta Konrád Judit kórházmenedzser a Székelyhon beszámolója szerint.

Bodó Pál, a szemészeti osztály főorvosa arról beszélt, hogy a három beteg esetében egy harmadik operációval a szemgolyó belsejéből az elhalt szöveteket el kellett távolítani, ez okozta a végleges látásvesztést.

Közben az is kiderült, hogy egy egész sor személyi mulasztás vezetett a megfertőződésekhez, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság pedig tizenegy alkalmazottat bírságolt meg összesen 30 ezer lej értékben. A vizsgálat során fény derült arra, hogy a fertőtlenítési, sterilizálási eljárások be nem tartása volt a probléma forrása.

 

Hirdetés